Tuesday, September 16, 2014

Balik kampung sehelai sepinggang.

Kalau ikut syaratnya, kena balik kampung di bulan Syawal. Tapi busy la pulak mengejar duniawi, so mari la kita balik sempena hari Malaysia.

Flight 7am, Sabtu 13 September 2014 kata Addy. Disebabkan aku sudah gering 2 malam berturut-turut, maka kerja mempacking dibuat dalam keadaan terpaksa. Kalau tak buat, nak pakai apa pulak aku nanti. Siap berselubung bagai pakai comforter ok mengemas. Itu pun 4am aku buat.

Settle kemas beg, kena kemas kan diri pulak. Budak-budak tu tukar pampers dan baju jer. Kalau nak mandikan bebudak tu,
harus ada adegan aku transform jadi naga dan anak aku sure bertangisan. Koser! Dah lah aku sakit. Itu pun Addy yang urus diorang. Aku? Kan aku tulis tadi aku kemas baju. Kemas beg anak, buat susu, pampers semua Addy. Kata sakit. Hehehe...

Settle mandi dan pakai baju, aku terus masuk kereta, duduk tempat penumpang. Naik kereta aku sebab kereta Addy dikhutiri kena isi minyak pulak halfway. Tak larat lagipun dah pukul 5am.

Dah sampai Putrajaya Sentral, Addy tepuk dahi. Aku try control perasaan. Sebab lately aku memang out of control sikit. Kesian laki aku. Tak! Aku tak mengandung. Hahaha... Back to the topic. Addy ckp "beg dalam kereta i. Lupa nak transfer".

Hahahaha... Tu jer la mampu. Nak balik ambil confirm tak sempat. Kalau pun sempat, aku tak larat dah. So aku bagitau Addy yang aku nak balik Tawau jugak. Malas nak pikir la. Kepala aku dah start nak pening balik dah ni.

So balik Tawau la kami sehelai sepinggang. Ahkak ni mekap takde langsung. Cheh! Mekap pulak ahkak risau eh, padahal seluar dalam pun takde. Takde la, cakap siang2 nanti kawan2 yang tengok gambar 360 ahkak d fb tu tak terkejut tengok muka seposen ahkak yang real. Ok tak?

Syukur sangat sebab anak2 aku pun sangat memberi kerjasama sepanjang kedaifan kami. Kat KLIA takde jual susu hatta pampers sekali pun. Ker aku yang tak jumpa. So i slow talk to them. Jangan mintak susu. Jangan berak. Yes! Kedua-duanya berjaya! Maybe travel awal pagi so diorang masih mengantuk. Paling takut kalau berak sebenarnya. Tak pasal-pasal masuk paper ahkak nanti sebabkan kapal terbang berbau. Ahkak dah riki dengan pramugari, diorang takde pampers. Seingat ahkak, dulu ada... Well bertabah la MAS. Eh!

Itu jer la ceritanya! Sekali lagi kalau sesiapa tertengok sosok ahkak di Tawau dengan muka horror, rambut mak Limah dan baju yang tak glam, harap paham la ya.. Glam ker selama ni pun? Macam salah jer perkataan aku. OkBai.

Friday, July 18, 2014

Pre-raya punya cerita.





 Hola...

Jom cerita pre-raya.

Raya tahun ni kalau ikut penggiliran, turn balik Kuching tapi sebab family mentua aku nak beraya kat KL, maka beraya la kita ala2 urban gitu. 

Tiba-tiba aku dengan Addy gelabah. Hahaha... Yer la.. Rumah aku masih nampak macam baru pindah minggu lalu. Tak settle-settle jugak aku mengemas. Dasar! Family Addy nak datang ni. Aduh! Gawat!! Eh! Aku gumbira jer diorang nak datang cuma malu...

Baju raya aku, pakai yang beli kat Vietnam jer la. Ada 2 pasang. Satu kaler Turqiose & satu lagik pink. Baju Sophia pulak ada 3 helai. Satu pink polkadot, satu pink bunga2 & satu lagik dress gitu kaler biru (ni kakak ipar aku buatkan). Aidan ada satu jer. Kaler turqiose. Addy ada banyak (5 kot) tapi takde pun colour seperti yang disebutkan di atas. Aku rasa tema tahun ni... tak yah nak bertema sangat la! 

Kasut raya, semua tak de. Giler sedih pulak aku rasa. Esok nak pegi carik kasut Aidan & Sophia la.  Aku tak per.. Addy pun sadis jugak ni. Dah lama kot dia tak beli kasut. Takkan nak pakai kasut crocs (pasar malam) dia yang seumur dengan usia perkahwinan kami tu?! 

Eh! Aku baca kat porem & facebook, ada beg raya eh? Seriously aku baru tau, beg pun ada beg raya. Selama ni aku tau baju dengan kasut jer. Kagum ai! Malangnya mampu kagum jer la. Nak beli nya tak mampu. Hahaha...

Langsir & perabot raya? Kim salam! Adalah beli sikit-sikit kat Ikea sale hari tu untuk memeriahkan rumah. Tapi yang kecil-kecil jer la. Habis besar pun coffee table jer. Nak besar lagi, kita kena tunggu pokok aku berbuah duit. Time tu aku tak shopping kat Ikea dah. 

Kuih raya? Aku tak pandai buat kuih. Tak berapa nak makan kuih dan pernah berkuih raya lah pun rumah aku ni. Tahun ni kakak ipar aku cakap better beli kuih raya sebab kan nanti mentua aku nak beraya kat sini. Nampak la sikit macam raya. Hmmm... Baiklah! Kita beli kuih raya pada malam jer nanti. Kan ker ada lelong kat Jalan TAR tu. Dasar cheapskate. Hehehe.... 

OK lah. Selamat raya semua! Hati-hati di jalan raya! Merasa la korang kesesakan trafik nanti. Aku relax jer duduk rumah.




Kerana kau Seri....

 Hola...

Salam Ramadhan! Ni cerita pagi tadi.



Dewi: Hi.... I am looking for Seri. Is she around?

Lelaki depan aku ni tengok kiri then tengok kanan.

Dewi: Its okay. I think i can just talk to you since you are the one who give training last time. 
Bla 
Bla
Bla
Bla
Bla
Bla
Bla
Bla
(biasa la orang banyak cakap)

Settle.

Sementara tunggu card baru aku dilaminate, sambil berpeluk tubuh aku pun baca organization chart yang terlekat kat dinding tu.

Owhhh Man! (macam Kiki steering wheel tak?)

Lelaki tadi tu nama dia SRItaharan!!!

Aku rasa nak masuk dalam laminating machine tu jer.





love,




Wednesday, March 19, 2014

Bila tak da duit tapi gatal nak bercuti.


 Haahaha.... Itu la tajuk post kita hari ni. 

Sebenarnya aku gatal nak bercuti!! Macammmmmmm lama gila tak bercuti. Last bercuti pergi Dubai bulan November tu la. First n last untuk 2013. 

Beberapa tahun dahulu rajin la jugak aku menggodek website AA bersengkang mata time sale. Ada la aku memBangkok, Bali, Jakarta dan beberapa tempat lagi yang burn. Sekarang ni aku......... aku godek jugak tapi tak beli. ;p

Plan asal tahun ni nak p Australia. Bawak mentua sekali. Bawak jalan-jalan bersejuk-sejukan. Adalah jugak beberapa malam aku bersengkang mata survey harga hotel & tour. Akhirnya... Itu bakal disimpan di fail KIV.  Satu hari nanti.....

Plan kedua adalah Dubai. Hehehe... Adalah hajat aku ke sana. Ya... aku nak beli abaya banyak-banyak. Maka bersengkang mata la aku melakukan survey lagi. Hotel agak mahal. Untuk bilik triple riban jugak la. Harga before tax macam murah jer (300-400++) tapi lepas campur tax terus rasa nak hempas diri. Mula2 plan nak pergi 2 malam jer. Budget macam lepas la... Bole la cuci-cuci mata. Bye-bye abaya. Setelah melihat jadual flight MAS, flight sampai 6.20pm. Der... kau nak buat apa dah sampai malam-malam tu. Penat pulak. Tidur la. Membazir dah sehari aku. Hari last tu tak boleh berjimba sangat sebab flight 7pm. Kena tinggal 3 malam baru afdal ni. Makan pulak each meal dlm 30dirham/person. Errr.... berapa kah jumlah duit yang saya perlu ada sekarang ni? Setelah ditimbang tara.... tara ku cha cha... maka itu pun boleh jugak di simpan dalam fail KIV kita.

Dah semua aku tak mampu.... aku nak gi mana ni????!!!!  Takda duit tapi ada hati nak ke over the sea kan. Very the over.
 
Hari ni aku google Hotel di Ho Chi Minh. Wahahaha.... Murah tu. Total hotel price untuk dua malam dalam RM300 jer. Seronot rasa hati. Maka.... ke Ho Chi Minh la kita. Lagi pun mak mentua aku dah lama bagitau dia teringin ke Ho Chi Minh ni. Ho Chi Minh aku datang.........

Aku plan nak pegi 5-7 April. Oh! sebelum tu kena renew passport dulu. Ranap!





 suka mengomel,

Wednesday, January 1, 2014

Menjelang duapuluh satu empat.

Salam,

Wah! Hari ni suda 31 Dec 2013. Esok new year! Esok cuti! yeaaaay! Tahun ni kilang takde kerja. So boleh cuti!! Yeaaaay!!! Tahun ni countdown di KL jer. Tapi pepagi buta 1hb tu kita fly pergi Tawau bumi tercinta. Wehoooo....  By the way i got 7days leave to be cleared before end of January 2014.

Mari kita flashback kejadian sepanjang 2014.


January.

Pindah rumah baru seminggu sebelum bersalin Sophia. Sudah hampir setahun tapi keadaan rumah macam baru pindah semalam. Konsep? Redho......

Rumah belah kiri tu kosong lagi. Mari la jadi jiran ku.


13hb - Selamat melahirkan baby kecik berkepala botak diberi nama Sophia. What an express delivery. Syukur lah kurang drama di labour room kali ni. Tak sempat drama Sophia dah keluar. Kalau macam ni la bersalin, beranak every year pun okay. Poyo!

Sophia the joker


Berpantang di Sarawak & Sabah. Sesungguhnya i hate confinement. Rasa malas pulak bersalin bila mngenangkan confinement.

March.

My family come to KL. Masih dalam confinement leave. Bahagia......

Start kerja dengan dua technician baru. Sabar jer la technician resign berjemaah.

May

Me, Aidan & my SILs ke Jakarta. Sophia stay dengan daddy, atuk & nenek. Terima kasih mentua sudi jagakan Sophia. Dah... ko ingat aku buli mentua aku pulak lah!? Sebenarnya, tiket dah beli sebelum mengandung Sophia lagi. Everyone can fly katanya. So memang niat mau bawak SILs ke Jakarta. Ladies gateaway gitu. Niat asalnya mau jahit langsir rumah baru. Awww.... jahit langsir laaaa sangat! Tapi takde pun aku tgk kain langsir kat sana. By the time nak pegi tu, duit aku memang cukup2 untuk makan minum jer. Tapi KALAU AKU KAYA.....pasti bukan Sophia saja aku bawak, siap mentua pun aku bawak sekali.Tabah lah.


July

Balik Kuching untuk bersama keluarga in laws di bulan ramadhan.


August

Raya!! Tahun ni turn Tawau. Wehooooo! Actually ini FIRST time since kawen kami berhari raya di Tawau.

2009- baru sebulan kawin. Addy takut parent nya terkejut kalau tetiba anak bujangnya tiada di syawal mulia. Fine!

2010 - Addy cakap tahun ni all his siblings berkumpul di Kuching. So ke Kuching la kita. Fine!

2011 - Turn Tawau but instead of celebrating the Raya feast, kita kenduri arwah. Mak meninggal malam raya. Aku nangis ni.

2012 - Turn Kuching. No hal! Wa happy jer.

2013- Finally... and my PIL pun beraya di Tawau jugak.


The best family photo for 2013 raya. Location: Hospital Besar Tawau






Sophia and the neneks @ Floating, Semporna


September

Im turning 27!



November
 Sophia check in KPJ Damansara 4-6 haribulan sebab demam panas & muntah2.



On the 7th, kita terbang pergi Dubai. Wehooo.. Finally, cuti-cuti 2013 setelah perintah berkurung hampir setahun. Cerita Dubai akan diblog kalau rajin. Kalau tak rajin... ya begitu la! ;p

Burj Khalifah. Asal ada... 


Anyway, i had a great year. Thank you 2013. Resolusi? Hmmm.... Lalalalala..... Be nice 2014.

Eh! kurang pulak gambar anak bujang ai... Letak la!


Sudah besar!




Wednesday, December 4, 2013

Cerita toilet

Hi,

Hari ni mau cerita tandas lagi. Last week adalah pergi satu kilang ni. Then pegi la tandas baru diorang. Cantik. Mangkuk tandas siap ada bidet lagi (air pancut untuk cuci2).

Tandas pertama: Ada selonggok tisu. Tak sanggup pulak aku membuang di situ, kot2 dibalik tisu bertimbun tu ada  longgokan tahi.

Banyak tandas lagi... relax la.

Tandas kedua: Ada pembungkus pad. Aduiii... Try flush tapi tidak berjaya. Takkan aku nak kutip kot.

Tandas ketiga: Ada kesan tapak kaki kat mangkuk tandas. Mangkuk betul la sapa bertenggek atas mangkuk tandas tu.

Jangan risau... ada banyak bilik tandas lagi.

 Tandas ke-4: Ada taik kering di dalam mangkuk tandas!! URgggghhhh!! This is one of the disadvantage tandas siap ada air pancut2 ni. Kalau taik terlekat tepi mangkuk tandas tak boleh siram. Takkan nak lap pakai tisu pulak...

Tandas ke-5: Mangkuk tandas ditutup and i am not ready for any surprise yang mungkin ada dibalik seat cover tu.

Tandas ke-6 : Look good. Lagipun ini the 2nd last toilet kot. Maka membuang la di sini. Lega....
Aik??
Eh??? 
Urgh!!!
What the &*^$$)(@!!!

Ya! Kepala pili tiada. Maka macam mana kita hendak mencebok??? Nasib baik mak cuma buang kecil2an. Mari la kita beristinjak. 

Oh my goodness!! Begitu la banyak toilet.... Setiap satu pun ada masalah. So listen! Bukan manusia saja ada masalah. Toilet pun sama!!





Tuesday, November 26, 2013

Hantu jamban.


 Hai semua,

 Tadi on the way pergi toilet. Nampak ada orang pakai baju putih masuk toilet. Berharap sangat toilet tidak penuh sebab air kumbahan sudah berada di hujung-hujung tanduk ni.  Tak boleh tangguh-tangguh lagi. Masuk toilet, yes!!! ketiga-tiga toilet 'vacant'.

Perghhh....... lega rasanya.

Err..... Bukan aku tengok ada orang pakai baju putih masuk toilet ker tadi?! Damn!




 credit photo from http://www.scaryforkids.com/hanako/