Monday, November 1, 2010

New Zealand Part 3 (Hamilton to Rotorua)

Huargh...... Good morning people. Continue with my NZ story ya. Semoga aku dberi kekuatan mental untuk rajin update blog ni.

So after a sound sleep (padahal menggigil) at Hamilton City Holiday Park, we woke up, had our breakfast and checked out at 10.30am. Our next destination as per our itenerary (yg super simple tu) is

*
*
*
*
*
cheh! perlukah ada star2 bagai
*
*
*
*
Rotorua.

Tapi2................. alang2 menyeluk pekasam, harus la aku mau merayau d Hamilton city sebentar. Wah2.... itu dia, banyak pulak kedai yang bole shopping d cni. Sexited!!! But Addy disapprove. Beliau mau bergegas ke Rotorua sebab xmo la sampai holiday park mcm semalam kan. Terpaksa ketuk2 eh! tekan2 loceng rumah orang segala. Xmanis tu. My reaction?

MERAJUK MODE ON!!

What to do..... i'm not the driver. Maka mari la menyaksikan view yang........

*
*
*
*
*
*
huargggghhhh............


Lembu pertama yang dilihat tapi xcomel macam dalam tv.

Huarghhh...


Jalan raya yg menenangkan

huarghh.........


Lagi ladang lembu yang lembunya xkelihatan pun. Mungkin breakfast.

Huarghhh....



Rumah... motif amik gambar rumah orang ni?

Huarghhh........


Sudah la. Malas mau ambil gambar lagi. Semua pun sama.

Lembu - kambing - hutan - lembu-kambing - hutan - lembu - kambing - hutan - lemm *&*^$@@%!


Sebenarnya view di sepanjang jalan tu cantik, serene, menenangkan, dan segala puji bagi Allah. Tapi disebabkan mode merajuk still ON so... semua nampak memualkan. Begitu menjengkelkan bukan punya penumpang seperti saya. Turunkan saja di tepi jalan biar padan muka dia eh muka saya! Eh! merajuk2 pun i tukang baca map ok. So mana bole buang merata rata.


Akhirnya, stop jugak d Tirau i-site. Sekali lagi: I-site tu kira macam tourism malaysia la. Mau ambil brochure and tumpang menandas. Toiletnya marvellous. Kalau di Malaysia, sure......... xsanggup cakap la. Information pun lengkap. The office is cute with a dog shape building. Beside i-site is souvenier shop berbentuk sheep.

Sekarang mood sudah ok. Hoyeeeee!


The i-site office. Cute kan.




Inside this sheep building is a cafeteria and souvenier shop.


But i didnt buy anything tho. hahaha...

Eh! Tengok my boots!!! Huahuahua... itu la aku beli d Dress Smart. I'm looking for a black colour boots tapi design tidak menawan hati. Addy asked me to buy UGG boots inspired (hahaha.. a.k.a ala2 jak a.k.a immitation la) since it looks more comfy untuk jalan and winter. but....... hmmmmm.... it looks u.g.l.y. Lagipun itu bole pakai time winter saja. Bila lagi aku dapat berwinter ni? Sekarang Addy tanya bila pulak masa aku mau pakai boots yang beli tu. Errrr.... Pakai pegi mana? macam jinjang pulak aku nanti.


Teruskan perjalanan. Next stop was

ZORB

Apa yang ada di Zorb ni? Ko tengok gambar di bawah ni.


Can you spot the white ball?? Silau pula.


Now can you see the ball?

Itu macam game la. Ko masuk dalam bola tu then bole tu tergolek golek dari atas ke bawah. Magic pulak kalau bola tu tergolek ke atas. Ada dua trail. Satu yang lurus dan satu lagik zig zag. Kira zig zag tu mencabar lagi la. Ada yang ikat kaki & tangan, ada yang basah. Untuk price & lebih2 tengok sini



Eleh.... x thrill la. Tapi aku xmain pun. hahaha.. Cakap besar. Bukan takut tau, tapi kalau lepas main tu aku pening, siapa pulak yang baca map?!! Fuh...... selesai satu alasan.

Next to Zorb is Agrodome. Di Agrodome ni , ada sheep show, farm tour and few more activities. Boleh la kau belajar pasal sheep, kasi susu sheep, tengok sheep kena botak, manja2 dengan sheep dan segala2 pasal sheep. Untuk price & lebih lanjut boleh tengok sini




Kau tengok tu sheep kalau kena korban boleh makan satu kampung.



View yang cantik dan laki yang emsem. ;p

Tapi... di sini pun kami xmasuk jugak! Hahaha.... setakat ambil gambar d luar saja. Not fancy the sheep. Tapi dari luar ni pun bole tengok jugak sheep and few animals lagik.


Sheep yang gemok!


The poney came closer to us bila kitorang ambil gambar.


Ini pun sama. Aku culik jugak diorang ni.


Lepas sesi posing2... off we go...

Next stop is.............



Nah! kalau tadi pasal sheep, here is all about Kiwi la. Lebih2 info click atas tu ya.

Kiwi Encounter is the only purpose-built kiwi conservation centre open to the public in the world! This is your opportunity to take a behind-the-scenes glimpse at kiwi conservation in action.

Bayaran masuk sini NZD28.50/person ya.




Toilet yang emsem


The kiwi pose


Kiwi pose xjadi.


Tapi kan...... tapi kan....... sini pun kami xmasuk jugak. hahaha! habis tu ko gi mana ni babe? Semua tempat ko pakat ambil gambar di luar jak. hukhuk... kesian. Actually tempat ni cantik babe.



Sebelah Kiwi encounter ni ada lagik tempat bole pegi babe. Nama tempat tu


Set high on the side of Mount Ngongotaha with extensive views of Rotorua city, Lake Rotorua, geothermal areas and surrounding hinterlands, Skyline Rotorua provides the ideal venue for a day of family fun, a romantic evening for two or a event with that all important wow factor.


Main attraction di sini adalah Gondola and Luge. Gondola rasanya Langkawi lagi best. Luge macam best.


Ni ha..... luge and gondola tu.


Ya... kami pun xmasuk sini. hahahaha...... Hatta ambil gambar pun tidak. Penat dowwwh....


Sekarang harus bergegas p Rotorua and carik tempat bermalam. With the help of I-Centre in Rotorua, we spent the night at Kiwi Paka. Cheap and great location. Itu cerita besok bole?

After settle check in segala, masak, makan, kami berjalan ke Rotorua Town lagi pun masih awal. Baru 5.30pm. Carik souvenier shop so besok terus terjah saja! Ada jugak singgah PaknSave beli jajan supaya time berjalan xterasa sangat gigilnya.

Gila sejuk!!




Depan i-centre Rotorua.

Tengok gambar di atas tu macam malam gila padahal time tu baru jam 6pm kot. After PaknSave kami berjalan pulang sambil menggigil.

Jumpa besok ya!



x.o.x.o

3 comments:

Daddy + Mummy said...

comel ko pok!! i loikeee.. perutmu udah nampak time ni.. kiuuuttt..

SJB. said...

Wah, bestnya. I-site tu lagi cute hehehe.

miss nona said...

kaka tom!!! wahh sudah ade baby dlm parot ek?congrats!

lamenye xsinggah sini.igt lgkah?