Thursday, May 26, 2011

56 days & alone






Aidan is 56days old today! His progress? Next entry la ok.


Aidan's first 5days is under the care of his mother that depend on google & youtube on motherhood. I bathed Aidan, cooked (for me & Addy) & what not during those 5days. With the help of Addy lah of course! & Addy's sister & auntie (came on Aidan's 3rd day). My idea about confinement are:


1) No outing
2) Wear bengkung (which i dont even have)
3) Drink jamu & pakai bedak2 d perut & dahi (i dont have them too)
4) Wear stockin & cover up so x masuk ang
in.


I dunno that i have to walk slowly, no squat ( i squat everytime i prepare Aidan's cloth) & everything la beside the 4 items above.


My mother in law (MIL) came on the 5th. Yeaaaaah! Then the real confinement start. My MIL took care of Aidan, Addy & even me! Preparing my food, jamu and
help me to wear bengkung (MIL bought jamu & bengkung from Kuching). She take over everything la. Even the tv remote control.


First few days was quite depressing. Especially the TV part. Hahaha.... Whole day sinetron ya bapak2 & ibu2. urrrrgggh!! I had to watch MHI & buletin pagi in the morning (i normally watch my news at channel 712 *wink wink*), wanita hari ini on the noon & sinetron marathon from 11am until 7.30pm. Aqso & Madinah, Safa & Marwah, Sejuta Cinta Marshanda, Marimar (oh! ini Philipine), Mata ayer & Nurkasih (Malaysia), Nikita and Kejora & B
intang. Nah!! jangan jelous. Hafal gituuuu. At night pulak kena tengok Bersamamu. During the Sarawak election i watched Bernama TV pulak. Aduh!! Stressss nya!! With all the smelly thingy menepek di badan & xbole mandi petang, i cried wishing i could have confinement in Tawau. As if it would make any better.


I seriously watch MHI tau.

Over time, i enjoy her company and love the Sinetron too! ;p Thank you MIL!! Because of you i have the luxury to enjoy a loooooong warm bath, facebooking
while having lunch & dinner (prepared by MIL too), a nap during Marimar etc etc... When i cant handle Aidan, i can always pass him to u and continue facebooking! ;p and most importantly the knowledge on motherhood you taught me.


During the last 10days of my confinement, me & MIL enjoying ourselves driving round town (including Aidan la). Hahaha... We went as far as AEON Bukit Tinggi Klang and shopping at the packed GM Plaza KL. Both of us lovessss jalan2 (doesn't matter where to as long as JALAN) & shopping (window shopping sampai melekat d cermin pun tak pa). Oh! i love u la MAK!!!


On the 13th (Aidan's 43days), my MIL went back to Kuching leaving us anak beranak.

T__T

Cried the morning she left. Even after she left the house for hours. The house seems empty. No more my sinetron, jalan2 and shopping geng. Never been this close with her. No mood for tv. I was struggle handling Aidan. And the best part is no TIME for breakfast & lunch (cook? in my dream lah!), bath & FACEBOOK'ing. Aidan was cranky but I had no one to turn to. Huwaaaaaaa.....


Thank god Aidan only cranky for a day. Rindu nenek kot. The day after he was well behave (sleep). But still, i can only mandi burung. Eat halfway - feed Aidan -finish my food. Facebook? Yeah! thru my BB on one hand while handling Aidan using my other hand. ;p Still struggling.


After bath mum let me watch BabyTV


Its so boring & made me sleepy. ZzZZzzZZzz...


After 4days i can manage Aidan quite succesfully. He do still cranky & moody (biasa lah baby). I let him play by himself on his bouncer & didn't play with him nor put him on my lap as much as before. Previously, whenever Aidan woke up, i will straight put him on my arm but now, i just let him by himself until he cry for milk. Sorry Aidan. But it works. Now i have time for house chores, cook & even for sauna. ;p But i do put him on my arms sometimes. Rindu la want to play with him & seeing him laugh. Cuteness.


We survive!!
Aidan rocks!!


p/s: this is auto publised entry. by the time u read this, Aidan made another step on his milestone.


x.o.x.o,

Wednesday, May 18, 2011

Aidan is 1 month old.



Hollla...........


Hi awek awek...

Aidan sekarang sudah 1 month old. His progress?? Eh! Adakah progress within 1 month? Exited lebih2 mummy ni. Ok la... I just cerita pasal Aidan in random la ya.


I still cant figure out muka dia macam muka siapa. Adalah 2-3 orang cakap macam Addy but definitely xda yang cakap macam muka aku. Hahaha... Xpa la.


*fresh from oven*
Aidan & Daddy


Dia semakin gelap. Waktu dia lahir kemain lagi putih pink2 kan. Sampai aku confuse ini betul kah anak aku ni since mak bapak dia dua2 pun gerhana. Finally, dia suda tunjuk his true colour. ;p But still macho ok!


Day 6


He can smile widely! Wehhhhooooo.... Cair ko! Lagi2 with those sweet dimple.


Day 11


He loves to chat walaupun dia dalam keadaan mute la. Mulut jak sibuk muncung2, nganga2, senyum.. Oh! cair lagi.... Tapi kadang2 xlarat ko every morning start 5am -7am dia bawak ko bbual.


He sleep on his stomach since tali pusat tercabut. I know ada yang nasihat bahaya. Takut Sudden Death Infant. Tapi kalau tidur terlentang, amik la ko dia tidur just 10-20mins lepas tu terjaga & cranky whole day. I've tried ok.


i sleep this way baby


Oh! ya.. Tali pusat dia tanggal on his 6th day. Mentua cakap kalau awal tanggal maka kurang la sikit tahap kedegilan. Makin lambat, makin degil la. The truth? xtau! U tell me.


Aidan xdegil tau!


Dia xpakai bedung since hmmmm..... hari ke 10 kot. Sebab aku kesian tengok dia muka sampai merah2 mau tarik keluar tangan. Anak pertama uol, so semua xsampai hati. Maafkan saya!


Cerita tidur lagi. I notice since day 15 dia ni tidur lasak. I put him straight d baby cot. After 2jam ko tengok la dia suda bergerak 45degree. First time i notice dia suda gerak 90degree. Heh!


Budak lasak!


Berat? He is 5kg!! Yeaaaah!!! Patut la tangan aku sekejap jak angkat dia suda lenguh. Me & my MIL siap main pass2 kalau keluar bershopping. Shopping???? Opppsss....


Seronok la tidur atas scale ni...


Day 30. Jusco Bukit Tinggi.
1 month birthday gift from daddy.

Yes. Aidan suda keluar rumah bershopping & merayau rayau even before he is a month old. I know i'm a bad mother. Sorry! But my family said as long as dia ok then ok la. Lagipun xla dia fragile sangat nanti. Latih jadi lasak sikit. *alasan tu kan*.


Day 6. Nenek & daddy bawak p tesco


Day 26. Send atuk to KLIA


Eh! itu saja i can remember. Siapa suruh buat entry lambat2.. semua suda lupa. Sorry!



Penutup gambar budak cheeky ni ya.

Bye awek2...


x.o.x.o,

Thursday, April 21, 2011

Introducing............ Aidan



Holaaaaaaaaaa.............

Hari ni aku kenalkan kamu dengan orang baru dalam hidup aku.
Orang yang selepas ini pastinya mendominasi isi kandungan blog ini sebagaimana dia mendominasi kehidupan aku sekarang.

Sedia??!!

Presenting

*

*

*

*

my

handsome

little

man!!

*

*

*

*

*





Aidan

Yes! Just one word.
Short & simple.

He is a BOY ya.
Ignore the pink cover.
Hospital xda bedung biru. Laundry company belum hantar katanya.
Heh!!

Want to see his mum???

Scroll down please

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Me & my little masterchef


ok! bole ketawa sekarang.
Look like i still hv baby in my tummy kan.

At home on Aidan's 2nd day. Baru lepas keluar hospital.


x.o.x.o,

Wednesday, April 20, 2011

My current weight after 20days.

Holla.........



Today i went to hospital & guess whats my weight after 20days?????

Guess !!!

Guess la !!!



Actually I almost wanted to cry upon seeing the scale. I tot i've already lost at LEAST 18kg.

Huahuahua...

Before i went for labour, my weight was 78kg!
Wehoooooo!!!

Do your math people...

My current weight is
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

68kg!!!

Bole masuk dalam poster slimming world ka?

No diet. Ehemmm... today i had spaghetti at Big Brother Kota Damansara. One big plate. I know.... I should watch my diet but i cant help it when my father in law suggested western meal for lunch. Sekali sekala okay.... My daily diet would be rice (3scoops ;p ) & white carrot soup for lunch & dinner. Bread & soy milk for breakfast. In between, biscuit & soy milk.

People said if breastfeed (BF), one could lose weight faster. Aidan is such a greedy & lazy baby. He don't know how to latch too. So no BF. I know i'm not a good mom. ^Sigh^.

My aim before going back to work is to loose another 10kg. ;p
Huahuahua....





x.o.x.o

Wednesday, March 23, 2011

Akhirnya mereka datang jugak!

Hola.....

Last month punya cerita. Tapi mau cerita jugak! ;p my family from Sabah datang. Wehooooo.... Lama okey aku tunggu detik2 ni. Bukan selalu family aku datang. Err.... macam xpernah pun. Abg2 aku biasa la. Tapi atas urusan kerja so xda la aku berjimba dgn abg aku.

Diorg ambil flight Firefly from KK 10.00++pm and reached KLIA 12.00++am. Gigih!! Thanks for the promo firefly! Amalkan selalu!!! RM18/return/pax. Addy pegi jemput. Aku??? Tunggu d rumah saja. Jangan ingat aku x ikut sebab aku xlarat ya. Sebab aku kena kemas rumah aku la! Mop lantai, lipat baju, kemas bilik, gosok sana, gosok sini, sental sana, sental sini... Orang mau datang time tu la aku sibuk. Nasib baik x terberanak! Berkilat ook lantai mak.....



D KLIA. Muka sembab semua...

Berborak sekejap (sampai 3++am la sekejap pun). Banyak gossip untuk disharekan. Well..... perempuan kan. Anak2 buah aku pulak sibuk main PS2.

Sebabkan diorang ni xlama... budak2 sekolah uol. Ni pun 2 budak ni escape hari jumaat. Kemain lagi..... So jadual padat sendat.

Jumaat itself pegi genting!!

Sampai2 Genting roger2 dgn SIL punya adik. Dia kerja sana. Kes mintak diskaun la.....


Sesi menunggu


penat ok jadi model c Addy.

Lepas tunggu 30minit. Datang jugak budak2 tu... Pegi Genting ni lebih kurang macam balik kampung la. Budak2 kampung aku kalau ko xjumpa d kampung tu, bole la carik diorang d Genting. Suka bebenor kerja d Genting.


Yang baju hitam suar pendek tu SIL punya adik. Baju hijau tu my neighbour d Tawau.

Kesian budak2 tu semua kena paksa teman anak buah aku c Nazree main game. Xbest la main sorang2 kan. Addy? huahuahua... kirim salam dia mau main.

Muka2 cuak main spiderman.

Spiderman ni xmasuk dalam pakej outdoor or indoor tau. Sekali main RM10. Harap maklum.

Lunch d KFC dtaja oleh budak2 ni. Budak mana satu tidak aku tau. Anyway thanks! Lepas lunch tu... berkira pulak mau masuk outdoor kah tidak. Sebab most of us xmau main. Only c Nazree jak mau main. Hahaha.... Tapi kesian jugak tu kalau dlepas sendiri2 masuk outdoor.

Finally decision made...

*
*
*
*
*
*


Tara!!!!
Teka tgn aku yang mana!???!


Sekali lagi ia ditaja oleh budak2 tu. Wahaha..... Lap u la!!! Kalau ikut aku mmg aku xmasuk la. Bukan bole main apa pun.


Tapi hari tu, anak buah aku c Ash demam la pulak. Actually memang demam b4 datang KL tp KL punya pasal....... terus declare sehat. So hari tu dia mmg xda mood untuk main segala. 3kali pulak tu dia muntah. Tau dia mau apa d kota keriangan tu?????? Dia mau tidur! Bolehhhh!!!!!???




Muka demam!

Aku pun rasa xsyok jugak dalam tu. Gatal uollll tengok ride tu semua. Lagi2 time tu xda orang. So xpayah ko Q panjang2. GRrrrrr........ Tapi tengok la ni. Semua ride pun ada benda ni.


Aku orang pertama not allowed untuk main. Grrrr.....


Main ambil2 gambar jak la...

Beryl's hocolate house.
Kalau pegi sini jgan lupa borong coklat perisa SESAME! yummmy!!

Tunaikan hajat c Ash untuk tidur d Genting. &^%$#!!!



Dalam pukul 6pm macam tu kami beransur pulang. Lagipun cuaca sudah sejuk bangat untuk membiarkan anak buah aku yang demam tu terus tidur di atas kerusi.
Terus balik rumah sebab c Ash muntah lagi dalam kereta. Kali ni lebih best sebab dia muntah atas baju & kereta skali. Xsempat tadah plastik.

Lepas mandi2 & wangi2, kami pegi makan d satay kajang. Konon2 mau pigi ICity or Uptown la. Konon la.... C Ash buat muka sakit lagi. Ya la.... balik la kita. Sebelum balik ambil ini dulu. Tempah khas untuk c Ash.


Cupcake from Lina Delight

2nd day konon2 mau makan d gerai tepi MOFAZ yang pernah muncul dlm JJCM tu. Tp pkl 10am makanan suda licin. hmmm... maka ke restoran Sambal Hijau la kita. Mak aii.... Restoran ni pukul 10am xda breakfast suda. Semua lauk lunch. Lunch pun lunch la.

Then drop my bro & nephews d Stesen LRT Kelana Jaya. Kasi chance la orang mau merasa LRT.


Yeah!! suda rasa LRT!

Lepas tu, me & my SIL p Subang pulak. P Nose warehouse sale. Dgn perut boyot masih ada hati ok berhimpit himpit.


Nose Warehouse sale.

But neither me nor my SIL bought anything from the sale. Ada cantik tapi saiz takda. Ada cantik tapi d tangan orang. Grrrrr.... Sudah la tu keluar2 dari warehouse to traffic jam la pulak.

Lepas dari situ of course la ke Jalan Tunku Abdul Rahman. Kain & tudung hunting!! Biasa la wanita!!

Sementara kami ke Jalan TAR tu, my bro & nephews p KLCC.


Xbole blah ok posing mcm hindustan. Xpun mcm bangla!


Tujuan diorang ke KLCC adalah untuk ke Petrosains. Aku xpernah tau pun Petrosains ni sangat best! Lenkali kena pegi ni. JOM!!!


I dunno what is this but look like fun saja!


Antara interactive game (game kah?) dalam tu.


Ash's fav!

When i asked Ash apa benda yang paling best dalam Petrosains, his answer was...

hmmmm.... susah la. semua BEST!!!


Lepas tu diorang ke Bukit Bintang pulak. Kali ni merasalah naik monorail pulak.


Dengan orang biru yang bertempiaran pelbagai warna d area BB.
Bayar RM2 ok kalau mau bgambar.

Tujuan diorang p BB adalah untuk p Low Yatt. Memang begitu la kan. Low Yatt ni tempat wajib untuk orang lawati kalau p KL. Aku serabut kalau p Low Yatt ni. Membeli la mereka sebijik laptop untuk my nephew c Razee(tak dapat datang KL sebab ada class) & handphone untuk c Nazree. Untuk adik Ash beliau mau kereta remote control. Tapi bila dgr my bro cakap budget lari.... dengan muka sedih tapi redha beliau berkata

"xpa la.... ayah cakap budget lari"

Sedih uol!!!! Dia lupa la tu yang dia ada duit sendiri. Sanggup simpan duit belanja sekolah sebab mau beli kereta tu d KL. Duit terkumpul beliau berjumlah rm100++. Pusing2 punya pusing punya pusing.... maka tiada la yang beliau berkenan. Chitttttt.....

Kami berjumpa d BB, makan & terus balik. Fenat! End of day 2!!!

3rd day... Bangun awal2 lagik. Left the house around 8.00am. Breakfast d Sambal Hijau lagi sebab gerai tu tutup la pulak hari Ahad. Xda rejeki btul... Makan cepat2 then zoooommmm...

1st destination:

Tugu negara!!!

Kesian c Nazree xdapat bergambar sama sebab aku sibuk memerut d jamban berhampiran.


2nd destination:


Pavillion

Bukan untuk shopping... Xmasuk pun dalam Pavillion. Ambik gambar saja. Tu pun kelam kelibut sebab aku park depan traffic light tu jak. Diiringi dengan bunyi hon supir2 teksi. Xsabar btul la... prrttttt..... Eh! Sejak bila la Pavi ni jadi mercu tanda KL?


3rd destination:

Amik Addy from tennis court Jalan Duta sebab beliau sudah kalah dalam itu tournament. hahaha...... Pagi2 suda out!

4th destination:


KLIA!!!

T___T

Flight diorang pukul 1.30pm. T__T


Sebelum balik harus la borong benda wajib ni dulu d Eraman!!
Roti Gardenia!!

Ini wajib ok bagi orang2 Sabah & Sarawak. So kalau kau mau melawat kawan2 d Sabah/Sarawak beli la ini sebagai buah tangan! Lagipun murah. Dua plastik besar ni baru RM60++. Satu kampung bole makan.

Lepas diorang balik tu... hidup ku trasa sunyi! Paling xbole blah aku p masuk bilik yang diorang tidur & p cium bantal yang diorang guna! perghhhhh! Rindu Addy pun aku xbuat macam ni. Tapi last week i bought AA ticket for them lagi! Untuk bulan december. This time around seminggu!! yeahhhh! cant wait!!! Time tu aku suda ada anak!


x.o.x.o,

Wednesday, February 2, 2011

He is 30weeks old.

Holllla............

Hari ni pegi jumpa doctor untuk monthly check up. And guess what! xmo guess xpa, bukan ada hadiah pung! i change clinic lagi. hahaha...

So far aku sudah pegi 4 clinics. 1st, Normah bawah rumah saja. Then i scared sbb orang cakap kena ambil buku pink dari klinik gomen. Fine2.... pegi la klinik gomen. But only once sbb second time pegi i have to wait half day pun belum my turn. Tak bole tahan beb!! i terus blah. Then asked Addy punya kawan punya wife ;p , dia p klinik pakar wanita Loh so aku pun pegi jugak sana jugak. Today, aku pegi Pusrawi pulak. Insya'Allah ini klinik last la ni sbb planning mau bersalin d cni saja.

I know, ada yang ada cerita kurang best d hospital ni. U know wat? I dont wanna know. So please dont leave any comment regarding on this hospital dalam comment or chat box ok. Mak suda seram sejuk ni... so jangan tambah2 lagik keseraman aku. Aku tampar kau nanti. Serius ni! I've done my survey on the internet & every hospital pun ada cerita best & xbest. So i anggap itu nasib ko la.

So perkembangan baby pulak;


Tomorrow baby 30weeks suda! yippeeeeee!

Doctor said everything is fine & in good condition.

Baby's weight is 1.461kg now. Phewwww....

Mummy's weight?? hahaha..... 67kg... eh it last month punya. Tadi punya 71kg!! Mampos la lepas ni kena diet habis2an!

Head in the right position jugak. Ke bawah suda!


Please hang on there baby. Jangan keluar awal2 sgt sebab belum puas tgk mummy's tummy bergelora. It is so much fun tengok perut bergerak gerak. One thing i notice kalau dengar lagu dia akan kuat bergerak. Adakah beliau berdisco d dalam? Aipppp..... biasak kamu! Mummy pun xpandai disco tau!


Ok la... that all for now. Happy Chinese new year & have a great holiday everyone.

Untuk itu terima la.... bukan angpao la! gambar during my company's annual dinner last weekend d Penang. I masih gigih untuk duduk dalam kereta for 4hours++ ya. But sorry gambar xterang sbb snap guna handphone saja. Malas keluarkan camera sebab xmo menonjol sangat dgn perut yang membulat ni. Duduk diam2 suda!


Me & Julie.

Beliau la ni bising mo ambil gambar dgn perut bulat iol.
Lepas tu semua org mau ambil gambar dgn perut aku.
Apa diorang xpernah tgk perut org yang bulat macam perut aku ka!
Atau diorang saja2 mau kelihatan kurus dgn mengambil gambar dgn aku yang bulat!


Me & prezzie.

Atas sekali Hafiz punya. Dapat water purifier. i search internet rm1.98k uol!!
Bawah tu (bungkus hijau) Mokhsen punya. Rice cooker. Brand apa xtau.
Bawah skali tu mine!! Dapat microwave oven Electrolux! Wehooooo!!! Suda lama mau beli microwave tp asyik tunda. ok la..... I love u la Konzen! selama ni kutuk2.


Last sekali!!

At the hotel room. After the dinner.
Baru perasan xda gambar sorang2 yg cun. Nampak la MACAM kurus ckit.


ok... bye2.....





x.o.x.o