Tuesday, January 19, 2010

Ruangan serba tahu.




Ke hapadan puan serbatahu,

Saya adalah wanita yg baru sahaja melangkah ke alam rumah tangga. Xda la baru sgt pun puan, adalah dlm 5bulan mcm tu. Sebelum ni saya belum pernah berumah tangga cuma menumpang d tangga rumah org jer sbb mau mengumpat. Tp itu dulu la, sekarang ni duduk aparment mana ada org melepak d tangga lagik. Takut terserempak dgn org beromen katanya. Eh! tp itu bukan masalah saya sekarang. masalah saya bole dbaca d perenggan seterusnya.

Macam ni puan, sebelum kawen saya ni xpernah ambil kisah hal2 masak memasak ni. Mak saya pun xpernah suruh saya masak. Tp jgn salahkan mak saya ya, dia cuma sayang sgt dgn anak perempuan nya yg satu ini. Kejap ya puan, air mata saya terjatuh pulak. Malu nya! sbb skrg ni d kopitiam.

Ok.. saya sudah ok. Soalan saya adalah berbunyi (sila baca dgn kuat utk efek bunyi):

Berapa lama kah makanan yang sudah d masak bole dsimpan di dalam peti ais sebelum is bertukar menjadi basi?? Contoh mknn nya adalah seperti berikut:

1) Nasi yang sudah masak. Konon2 mau buat nasik goreng utk breakfast tp kadang2 bgn lambat so tiada la makan. Bole kah kalau sy simpan utk sehari lagik?? Atau tambah lagik sehari?? mana la tau bgn lambat secara berturut turut. Baru kawen la katakan.

2) Cili giling. Saya tau diorg ada cop expiry date d situ. Tapi kalau sehari saya cuma cedok sikit2 jak utk masak, so yg belen2 tu berapa lama bole tahan?

3) Mcm mn dgn ayam fresh dari pasar? Ketam? Udang? Bole kah dsimpan sampai sebulan?



hmmm..... rasanya itu sahaja kot yg saya mushkil skrg ni. kalau ada lagik nnt saya layang kan warkah kepada puan lagi yer. Thanks sbb membaca surat ni.




Virgin housewife (saya xvirgin dah, tp dalam hal masak2 ni la yg masih virgin),