Wednesday, September 29, 2010

New Zealand Part 1

Salam..........

Today, i feel like updating this blog. Hahaha. Kasihan. Cerita hari ini pasal percutian ke New Zealand (NZ). Tapi hari ni baru mukadimah tau. Sila bersabar...

Our flight from KLIA is on the 26 July 2010, 9.20pm. Dalam entry dulu2 kan suda ckp, pegi ni sedikit kelam kabut. Xda planning sgt. But zillion thanks to our beloved frens dari porum cari and kawan Addy kasi brochure2 tu. Banyak pulak tu but its helps ya. Sekarang siapa mau p NZ sila amik brochure dari rumah ku. Gold Coast punya brochure pun masih ada.

Its alwasy nice to take MAS for a long distance flight. Sebab makan & entertainment FREE. Xda la sangap gersang kejung dalam flight. Promo2.... mudahan2 ekonomi MAS pulih and Addy will get bonus instead of tabung next time. Iya uol... MAS bagi tabung jer.

Eh! tgk gambar2 dulu bole.....

Did u know that KLIA ada jungle boardwalk? Ada mini hutan la situ.


Ada air terjun lagi. Byk jugak orang putih & xseberapa putih ambil gambar d sana. Vangga!


Perempuan gemuk berdahi lebar pun mau bergambar jgk.


Neck support is a must for me. Lebih2 lagik kalau naik AA.

Ini Addy punya meal. Salmon with baked potato kot.



This is mine. Nasi goreng dgn sambal udang


Makanan yang tgk-pun-x-lalu


Nah puas suda tgk gambar? hahaha.. kena paksa tgk gambar bah. Actually ada dua kali makan bah tu. Satu dinner and satu lagik breakfast tp breakfast suda selamat dalam perut baru igt mo ambil gambar. Dasar blogger lupa diri!

Yeah2!!!

We reached Auckland International Airport on the next day 27/7/2010, 11.20am waktu tempatan. Echecheche... Mcm dalam news. By the way NZ is 4hours ahead than Msia tanah airku.



Cantik kan itu carving? Mcm pigi museum pulak.


Our pride!!
bukan laki aku tp tu nah...... kapal terbang cap wau d belakang tu.


Then macam biasa la kena lalu all the immigration and custom procedure. Immigration was great. Xda la kerek mcm Brisbane Airport tu. Siap aku kena tahan kat tiang lain n c Addy kena tahan d tiang lain. Uweeeekkk!!

Custom procedure pulak, kena la declare ya barang2 makanan or ubat2 yang ko bawak.

Reminder:
Declare jgan xdeclare. Nanti kena tangkap sapa yang malu??? ko jugak... sudah la malu kena denda pulak tu.

Aku memang isi declaration form tu betul2. Semua aku tick. Sebab nya aku bawak sekotak makanan segera dari tanah air mcm la pegi berbulan bulan maka akan rindu pada megi PAMA. hahaha... Aku siap bawak perencah nasik goreng pelbagai rasa mcm bole bukak gerai, instant food mcm kari ayam, sup cambell, 3-1 milo utk c Addy, baked bean, kuah masak merah, kuah masak lemak & kuah rendang pun ada. hahaha... nasib baik xbwk lemang. tp time custom tanya aku bgtau aku bawak chicken curry jak. ;p Lepas! huhuhu...... xperlu lalu bioscan & kena hidu oleh anjing2.

Peringatan lagik: Bawak makanan yang packed commercial bukan home made dalam tapau. Kalau dalam tapau, mengalir la air mata mu tgk mknn kena buang dalam tong sampah.


Yeah!! semua suda lepas!! Sekarang masa bercuti!!!


KIA ORA!!



Outside of the airport sedang tunggu van pick up p amik our rumah bergerak.


Despite of nasihat2 dan kata2 aluan daripada rakan2 untuk menyewa saja campervan dari company KEA (the best campervan company in NZ katanya), kitorang pilih company Explore More gitu. Kenapa degil sangat ni??!!! Well, KEA tu NZD80/night while ours only NZD24/night. Nah!! para pemiskin harus la pilih yang muraaaaah kan.

Plus point for Explore More ni company diorang dekat dengan airport. Dalam 10-15mins la. Transfer van to and from airport pun available every 30mins. Mean while, KEA punya opis nuuuuun 40mins from airport, kalau nasib xbaik mcm kawan c Addy xkena pick. Merasalah bayar teksi.

Tapi tetap ada pro nya ok KEA ni.

Kea ada toilet dlm campervan - aku xkesah sbb toilet ada merata.
Kea ada heater - woooo.. ini penting hokey lebih2 lagik time winter. kalau x, gigil la ko. Tp kalau pintar mcm kami, p beli heater d supermarket NZD14.90 jak. ;p
Kea ada microwave wooo - Xpenting pun!

chehcheh!!! xda duit ngaku jak la. T___T



Ini office Explore More. Sempat mengupdate blog d cni ya.


This is our sweet rumah tumpangan bergerak for a week


Ini apple amik dari kaunter receptionist.
Cakap lu rasanya sedap & manis!



Tgk tu CIMB Bank resit. Ada lah menulis list barang untuk d beli d supermarket nanti. Sebenarnya suda buat list dari Malaysia tp mana tah aku letak. So where are we going next???!!!! Yeahhhh!!!!! Sila tunggu..

To be continue..................


x.o.x.o

Tuesday, September 21, 2010

Cerita tidak raya


Salam......

Maaf lama tidak mengupdate blog. Tapi x ada yang tertunggu tunggu kan. So x update pun x apa. Hahaha... Kasihan.

Oh ya... selamat hari raya semua. Kalau ada tersalah taip, terkomen xbest, ker korang tiba2 trasa mcm makan cili padahal time tu tgh makan cendol, maaf kan saya ya.

Cerita raya? Oh! itu x ada d cni. Sila carik d blog lain saja. Berlumba lumba diorang upload gambar and cerita raya. Tapi tidak d blog ini. Gambar raya pun sukar d temui. Hanya menunggu orang mengetag d facebook. Tp mcm xda saja. T__T

Raya tahun ni saya balik rumah mentua d Kuching seperti tahun lalu juga. Tahun lalu berikut adalah alasan c Addy

Kak Apay dah la x balik. Xkan kita pun xbalik. Nnt mak sedih la anak2 dia xbalik.

Fine2.... Aiman xkesah. Walaupun mata hampir bengkak d pagi syawal 2009. Lebih2 lagi hari itu adalah hari lahir saya dengan nombor yang cantik. 20092009. Patut guna untuk kawen tp sapa pulak dtg kalau aku kawin pada raya pertama?

T__T

Pada tahun ini pula, alasan berikut dgunakan

Kak Apay balik, so cukup kan la korum. Baru best berkumpul & bergambar ramai2.


Bagaimana kah mata saya tidak membengkak d pagi raya.

T__T


Benarkah ada garisan perak d setiap awan? apakah peribahasa ini. Every cloud has a silver lining



Sekian cerita xraya dari saya.


Akhir sekali, saya mau bagitau saya tidak mebuat open house ya. Kuih pun xda. angpau lagik la. haha...



x.o.x.o