Monday, March 15, 2010

Tolong!!! mana aku mau carik lokan ni!!


Hollla....


Waktu lunch tadi aku tiba2 (tiba la konon) dpt sms dari c Addy


baby (aku la tu weiii. hahaha) kalau ada lokan or kerang beli ya. Masak malam ni.



heh!!! Pahal laki aku ni? mengidam kah pulak. Tiba2 mau makan lokan ni. Xpernah pulak c Addy request apa2 utk dinner. Apa aku masak, itu la d makan nya.

ooo.... rupanya kawan aku ni c Ady (ady ok bukan Addy) mengTag aku d facebook dgn gambar lokan bakar yg maha lazat d jalan Tuaran tu. Kurang assam btul. Dgn aku2 skali terliur. Terngiang ngiang rasa lokan tu d tekak ku.


Ni ha..... gambar yg aku d tag tu.




Masalah nya skrg aku xtau mana mau dpt lokan ni? Ari tu pernah jgk aku buat lokan bakar ni (tp bakar dlm oven la). Sedappppp! sbb sambal aku tiru sebijik macam makcik tu. Bangga btul aku. Tp lokan tu aku beli d pasar malam. Pasar malam tu pulak bukak hari Rabu jak. C Addy punya mengidam ni xsempat2 tunggu hari rabu.


Any idea guys??

Ini lokan aku yg masak! ;p



x.o.x.o

13 comments:

~ mima ~ said...

huwaaaa

sedapnya! aku mau lokan jugak!

Maharani said...

mima: kau carik dulu d mana mau beli ni lokan lepas tu aku beli kan kau skali.

Myelsakee said...

kalau dulu masa kecik aku ingat lagi pigi cari lokan di batu payung sana...di KL teda batu payung kah? haha

Lady of Leisure said...

nak jugak.. seumur hidup tak penah makan lokan...

SJB said...

Saya jarang makan lokan lah apa lagi my hubby langsung tak makan hehehe.

sandal kecik said...

tak nah lgik mkn ni

Alicia Kee said...

elsa: batu payung nda da.. batu belah batu bertangkup ada la hahah.. lepas carik kunau pigi mengintai org berdating.. bestnya!!!

Maharani said...

elsa: enda pernah pulak aku pigi batu payung carik lokan. selalu pigi sana carik ikan. d kampung2 tu. tp laaaaaaamanya suda enda pigi sana. apa kabar la tu batu payung skrg.

Maharani said...

lady of leisure & sandal kecik: sedap!!! bakar lepas tu cecah dgn sambal. sungguh yummy!! sambal tu pun simple jer. guna serai & cili. lepas tu goreng dgn api perlahan ( mcm real jer aku ngajar org yg teror masak). time nak makan tu letak kicap & limau kat sambal. mmg menjilat pinggan!

rebus mcm kerang biasa pun sedap jgk!

Maharani said...

SJB: u sudah try kah tu d sana jalan mau pigi rasa ria tuaran punya lokan bakar? mayb next time u balik kk buli try. dgn kelapa pudding. serius sedap.

Maharani said...

lisa: tempat bdating bah tu kan batu payung. abg ku pun bdating sana. konon2 ajak aku lagi tu p batu payung. padahl pigi bdating!

Uncle Lee said...

Hi Maharani, first time I learn the word for oysters is 'lokan'. Never knew that before.
Regret unable to help you as I'm abit far from you, ha ha.
But they sure look delicious, and I love them, fresh or cooked.
You stay young and keep a song in your heart, best regards, Lee.

aiDieNa said...

Wohooo.. sedapnyer lokan tu.. nak tumpang mengidam sekali.. hehehe..