Wednesday, November 25, 2009

Brisbane (last day)

Yuhuuuu............


Setelah hampir muntah tgk gambar2 aku (yg mcm aku sorg jak pernah p bercuti tu), tiba la kita d season finale. Dah! abis dah lepas ni. Xda apa dah aku mau cerita. Jgn risau. Lepas ni mungkin blog aku ni bsawang la lagik.

So tiba la d hari terakhir kami d cni. 8hb nov. Aku bgn awal n mandi segala. Sbb selagi blum abis bsiap selagi tu la beg aku xmungkin dpt dkemas. Dgn mekap lagik (bwk satu beg tp pakai bedak n eyebrow pencil jak), ada iron rambut lagik. Tu semua penting utk final touch up tu. Beg kami xda beranak pun. Jumlah beg tetap sama cuma lebih padat sampai xbole zip. Adalah jgk 2-3 paper bag. Ckit kan?!

Kami xda baju kotor sbb ada dryer so semua kain bau wangi! ada 3-4 helai baju xpakai pun sbb malam kan kami xkuar p mana2. Stakat dlm rumah bkasih sayang xpayah la pakai baju. kan? kan? kan?


Our last brunch.

Ari ni masak byk sbb mo menghabis kan lauk pauk yg ada dlm esbok. Tp xhabis pun. buah2, salad, fries, air jus kotak yg bole d tapau tu kami tapau la. Bole buat jajan dlm kereta.


Lepas tu, maid baju belang2 purple ni pun kemas2 n lap2 apartment pulak. Bagus kan ada penyewa mcm kami. Nasib baik xda mop.

Lepas tu turun p beach blakang rumah sbb blum ada gmbr cantek d beach ni. Mcm xguna jak kami ni sewa d beach, bukan pernah p mandi pun d beach ni. SEJUK!!!


Dbelakang tu (yg cinonet sbb dlindung oleh perempuan gemok) ada org main sand surfing. Mcm syiok jak tgk diorg ni main. Xpa lenkali kita try. kan Addy kan??? Bkelah d cni pun best jgk. Sbb dia punya panas tu xla panas. Ala2 waktu petang kita skrg ni yg sejuk jak (kalau xhujan la). Angin pun sempoi2 belaka. Tp xbole lawan A.C?? sempoi............ Pemandangan pun cantik. Awek2 berbikini pun byk. Best btul!


Kasi chance c Addy cuci mata


Oleh sebab c Addy malas mo mngurus tripod, maka begini la kejadian nya kalau kami bergambar bersama. Suasana pun xnampak mcm beach, mcm b*tch ada lah


Igt ini apartment kalau p sana ok!

Time to say good bye to the apartment. Tempat jatuh lagi kan d kenang, ini pula tempat *&^%$#!

Sbelum p Brisbane tu, kami singgah p town surfers paradise ni dulu. Mo continue beli souvenier katanya. Beli FM, key chain dan segala benda kecik2 utk sedara mara yg mana la tau secara tiba2 menuntut souvenier. Mokhsen & tuan blog Chamomile bole tuntut brg anda d rumah saya. Keychain jak tp syukurrrr la nak.


Bus Aquaduck ni bole jalan atas air. Rasanya d Singpore pun ada kan?!


Lepas tu terus zooooooom p Brisbane. Xmo buang masa d Surfers Paradise ni lagik sbb flight kami malam ni. Nanti xsempat pulak berjoli katak d Brisbane.

Brisbane here we come!!!

Kami pun terus la ke SouthBank. Bukan bank tempat cucuk duit bila cukup bulan ya anak2 tp tebing sungai d sbelah selatan. Eh! betul la org ckp parking d Brisbane ni MAHAL. Tempat mula2 kami masuk tu AUD16 per entry. Zuppppp.. kami u-turn. Mahal katanya (bole beli baju tu). Pusing2 jumpa tempat lain pulak. Ni pulak kira jam lagik parah. AUD6 perhour. glupppppp! But for the 1st 4hour tu dpt AUD15. Malas mo patah balik so parking cni jak la. Igt tu , parking 4jam seja. Jgn lebih. Set jam skrg!!!

Meneruskan pengembaraan kita dgn menengok aksi perempuan ni la ya. Kadang2 husband beliau suka enterframe jugak.


Welcome to Souhtbank!

Diorg masih main basikal skuter apakah benda tu d cni. D malaysia suda lama budak2 xmain benda tu lagik kan.

Jenjalan la p man made beach diorg ni. Sempoi la ada beach buatan sendiri. Aku tau malaysia pun ada d Sunway tu siap ada wave2 lagik, tp itu kena bayar. Ini FREE! Tp bila aku membayangkan kalau benda alah ni ada d Malaysia misti............. aku rasa geli mo mandi! hahaha!


Street beach nama tempat tu.


Lelaki ini bercita cita mau jd life guard sbb d cni aweks pakai bikini, d malaysia pakai tshirt.


On the way to the flea market. Coolkan!! Bukan perempuan tu tp pokok bunga kertas diorg tu.


I love this pic. Thanks Addy!

Sekarang kan musim spring so diorg begitu santai skali. Pakai tshirt, long skirt, shorts, maxi n slipper jak. D cni kalau ko tgk maxi diorg mmg berpinar pinar la mata ko. Cantek! Kain pun flowy2! Tp harga AUD79. Xpa la. next time aku p siam carik. Ko tgk la kasut aku pakai tu. Membuat penegasan di situ. Pakai heels. hahaha. Last2nya... heels pakai d tgn.


Puteri plastik


Oleh kerana duit pun byk lagik (ala2 Qi dlm destinasi budget la konon), kami pun memanjakan perut dgn membeli belah d cni.


Churros yg aku pun xtau apa


Kasut bole jadi gelang! Iklan kasut baru ku... cantek kan?


Tp aku ternyata tidak sekebal Elyana yg bole jalan d Bukit Bintang kaki ayam. Lagipun aku geli. Maka c Addy terpaksa jd mangsa p amek kan kasut. Bila lagik mo bermanja kan?! Kata honeymoon. Sementara menunggu c Addy, aku pun tumpang bkelah la mcm diorg ni.


Kalau la d Malaysia ada bgini kan best.


View yang cantik ditambah pulak dgn awek sexy. Tp jgn biarkan laki anda keluar bkelah sendirian.


Burung pun bersih. Bukan burung gagak.


Seliparnya cinderella suda sampai!!! Tgk la kekotoran kaki ku tu!

Maka kami pun meneruskan perjalanan. Kami mo p mana?? tgk la sendiri! Sementara itu enjoy dulu view along d way yg dihiasi oleh perempuan itu.


Berlatarbelakang kan pekan Brisbane.


Aku yg obses rambut ku sendiri sebab sejak d cni rambut bgitu lembut skali xmacam rumput kering, tandus, gersang swaktu d tanah air.


Nepalese temple

Terjumpa pulak nepalese temple. Xtau la kalau btul2 ada org sembahyang d cni atau stakat monument. Org suruh baca xmo baca. Tau amik gambar jak. Lepas tu xtau explain dgn pembaca. Eleh! pembaca bukan mo tau pun. Diorg sebok tgk gambar jak.

Dewi banyak tangan vs Dewi 2tangan

Chakkkk!



Terjumpa pulak benda ni. Wheel of Brisbane namanya. Ko jgn ckp dgn konfidennya Brisbane eye ok! Malu ckit. Usha2 harga. AUD15/person. Xpa la lenkali kita naik d Melaka Rm15/person ok.

Jejantas!

Cantik kan view d belakang tu. Mcm lukisan. Langit pun cantik jak biru. Xda la jerebu mcm d tanah air. Time aku amik gambar ni ada ahmoi jeling2. Gue maluuuu... nampak sgt jakun. Cheh! rupanya ahmoi2 tu pun mo posing jgk.

Yeah! suda sampai!!!

Admission is free!!! So ibu bapa yg ada anak sederet tu bole la bwk anak2 p cni. Lagi pun best! X mcm d tanah air.


Dinosour yg tidak dpt naik kapal waktu banjir besar dulu sebab tu la pupus - org yg tgk 2012 akan paham.


Bujang senang vs anak pakcik Bujang!


Ini la ni hobinya d sana. Skrg dia letak mana pun aku xtau.


Konon2 buat kajian penyu padahal mo curi telur penyu yg sedap gila. Slurrrrrp............


Org aviation misti la suka gaban bila tgk kapal.


siapa mo berlatih jd superman bole cuba ini.

Koala pun sebuk enterframe

Xdpt p zoo, dpt bgambar dgn koala kering pun jadila. Tp aku xpegang pun koala ni. Geli. Tp siapa2 mo pegi zoo dekat jak dari Brisbane ni. Australia Zoo a.k.a Steve Irwin Zoo. Aku p zoo negara jak.

Agak2 3jam tu kami start menapak balik ke parking. Xsanggup ko kena charge AUD6. Tp aku xpuas hati lagik menyaksikan jejaka2 sexy d beach buatan tadi tu. So p sana lagik. Lagipun ada time lagik ni. Gambar aku tadi pun kurang menjadi gedik nya. Harus la mengedik skali lagi.

Ok!! kegedikan memenuhi tahap piawaian.

Its time to say good bye. Mari la hantar kereta semula walaupun sepatutnya bg balik pukul 9.30pm tp 6.30pm kami suda hantar kereta tu. Sbelum tu, isi minyak full tank dulu n melalui sesi sesat menyesat n gaduh2 ala amazing race dulu. Kami memang manusia bertuah sbb time antar kereta tu, ada pulak taxi dtg. Xpayah kol and tunggu2 taxi. Taxi kalo kol ada charge AUD1.40 ya. Usha harga dpt AUD20. Layan la....

Makcik yg konon2 sedih dlm taxi.


View time tu mmg syahdu. Siap renyai2 n ada 2 pelangi muncul. Ko tgk gambar d atas ni. Ada 2 kan?? kalau ko xtgk ada 2 pelangi tu mmg alamat la tu... Saja jak buat scene sedih la brisbane ni. Sayu makkkk... rasa mcm mo meninggal kan tanah air pulak sedihnya. huahuahua..


Kami sampai airport around 7pm la. Flight jam 11.50pm. Maka selain daripada bercinta, kami pun meround la area airport ni. Bercinta lebih2 pun xbole kan. Ni public area uol. Lagipun baru teringat utk Mak xda beli apa lagik. Aduh!! menantu apa kah aku ini? Lenkali ya mak . Perfume murah2 byk jgk. AUD50 utk 3 perfume tp not my taste jd xbeli apa pun. Antara yg djumpai....

Balang bulat tu disediakan utk mderma. Bole belajar mengenal currency kalo ko p balang tu. Byk duit ooo. aku derma la belen2 coin Malaysia yg ada.

Sementara menunggu, bgini la rupa aku. X chic sungguh!


Lepas check ini, ini la hand luggage kami!


Dlm departure hall. Kali ni, kastam xda pulak kecoh2 check barang apa semua.

Malaysia here i come!!! (dengan perasaan sgt xbest!)


Makann dlm flight yg xsedap tp licin jgk.


Kami selamat sampai jam 5.30am. Sempat la mo p kerja tu. Xsuka!! Dah la KL ni panas. Hahaha... siapa rasa mo pancung aku silakan!! Addy pun mluat dgn aku sejak balik ni. Blagak sungguh. Xsabar mo p cuti lagik! Tp duit xda dah.


p/s: sapa mo tgk aku beli apa??? sapa mo tgk bole AFUNDI ENTRY HONEYMOON LAGIK ke 1234567.



X.O.X.O

4 comments:

eynda said...

Puas hati tengok percutian tom...sebab banyak gambar :-D

Maharani said...

hahaha... lepas ni xda gmabar dah!

Devilish Angel said...

Your hubby must be so lucky to have you, don't you think :)

Maharani said...

hehehe...... i take it as compliment. thanks! but i'm the luckiest to hv him.