Thursday, May 7, 2009

Oh! dewi yg berjerawat



Tadi lepas makan, menyinggah tesco extra yg jauhnya bbrp tapak kaki seja dr rumah. Dlm bgnn tesco biasa la ada byk stall2 kan. kenapa aku perlu explain ni. Kamu paham kan? So adalah satu stall jual Dempo White ni. Aku allergik dgn diorg ni. Tp terpaksa jugak lalu sbb mau p ATM machine. *Sekali lagik, kenapa aku explain ni?* Time aku lalu tu, aku buat2 relax jak. Mamat-dempo-white-yg-muka-putih-semacam-sbb-pakai-benda-alah-tu scan muka aku dr dekat. Seram. Dag-dig-dug. Tapi x tahan aku pun. Hoyeeee!! Lega.. rasa mcm lepas halangan istana takeshi jak.

Sebenarnya aku pernah pakai benda alah ni. Aku mengaku la ni. *sambil tgn tutup muka ni* Time tu aku baru dtg Penang. Aku kena tahan dgn mamat dempo watever ni d tapak pesta. Kurang assam sungguh taktik diorg. Time ko lalu gerai durg tiba2 jak diorg calik benda putih dempo watever tu d tgn aku. Aku pun terblank la. Dia pun apa lagik. Buat la demo dgn tgn aku. Makkkk kauuuu keluar segala tok nenek daki. Buat malu btul perempuan ni. byk daki rupanya. Aku malas mau layan.. Tapi aku kesian tgk pnjual2 bgini. Sbb aku selalu terbayang kalau anak buah aku yg buat kerja mcm ni. Tiba2 muka mamat dempo watever tu jadi muka anak buah aku. Eh! apa2an ni. Sedey weiii... terus aku bungkus. Bukan 1, bukan 2 tapi 4 botol hokey!! Satu botol dempo watever tu RM15. Penat aku sental muka aku. Malam2 buat mask pulak. Tapi haram muka aku makin kering ckitpun x ok.

Time tu aku mengaku muka aku mmg hazabbbb gila selsema H1N1 la. Time baru jejak Penang. Ketara la udara cni xnyaman mcm Sabah. Mekap la tebal mana pun hatta mcm pelakon opera sekali pun tetap hina. Huhu.. Time tu mmg low self esteem la. Sekrg pun low jgk. Bila nya high aku pun xtau.

Time aku balik kampung, jumpa dgn najwa (my bff la konon) dgn tunang dia. Xsempat najwa tny khabar, tunang dia suda tny knp muka aku buruk gila mcm katak puru ni!! katak puru tu mmg nasib dia bgitu la. kesian dia. Kurang asam kan. berterus terang xhengat. Aku sepak kang! Balik rumah pulak mama' aku of course la bising nenong nenong nenong bla bla bla.. mcm dia xtau remaja berdarah sweet mcm aku ni kan normal ada hormone changes. Lepas tu segan megan jumpa family Addy sbb ya la muka walaupun suda dmekap tebal mcm mau ikut pertandingan ratu pondan tp jerawat tu masih jgk berterabur. Mekap murah kot!

Mcm2 la aku try. Btul la aku ckp mcm2 ni. Hampir semua pusat2 kechantikan aku keluar masuk. Segala tok nenek produk yg diorg sarankan,aku beli. Hah!! Sampai skrg ada lagik yg tinggal. Byk sampai xterpakai. Kalau bole jual lumayan jgk ni... Hmmm *icon tgn garu2 dagu* New York skin care tu pun aku belasah jgk. Habis la ribuan d situ. Sbb kena paksa amik pakej. Damn it!!! Setiap kali g facial pulak ada la diorg suruh beli benda. Pujuk sampai ko xlarat. Bukan pujuk tp paksa. Xda card credit? ATM card pun diorg terima. Muka aku hazab jgk.

Tiap kali pigi mana2 pusat kecantikan mmg muka aku kena kutuk kaw2 la. Mau jak aku tampar satu2. Lagik2 yg hodoh tp perasan dia cantik tu. Xpadan dgn kulit yg xla seburuk katak puru tp mcm limau purut seja. Wekkk! Tp time tu kan aku huduh *skrg xhuduh kah? shut up u!!*, so aku redha la sambil tgn urut dada sendiri *xkan la urut dada kau pulak. itu suda lain tu... ;p*

Ni nah muka aku dulu. Tp ini xterang sbb ambil pakai hp cap ayam yg cum 1.3Mpixel jak. Yg camera version aku xda. Suda buang kot bukti kehodohan aku dulu. Kah suda touch up kasi licin pakai photoshop. Hahaha..






Kesian kan?! hahaha... *apa motif ketawakan diri sendiri ni?*

Pada suatu hari, aku pergi menset rambut d salon. Dulu aku g mana2 pun meriah p set rambut tp skrg ni bawak la aku p mana2 pun mmg xpernah set rambut lagik. Huhu.. Waktu ingin menenjoykan diri dilayan mcm puteri walaupun cuma salon xberapa class, ahmoi ni sibuk pulak kutuk muka aku kaw2. Hish!!! Ckp foundation aku bapak tebal la. Rasa bernanah jak telinga aku. Sensitif tau sebut jerawat dpn org berjerawat. Sama la ckp gemuk dpn org gemuk. Rasa mcm mau nangis guling2 d lantai. Sambil kutuk2 tu dia promo la produk dia. Wekkk!! Benci la.

So utk suruh dia diam aku beli jak la produk dia tu. Harga RM68. Huh.. Nasib la time tu kerja d construction site lagik. Elaun riban. RM68 tu tutup mata jak. Kalau skrg ni dia offer aku, mungkin aku pekak kan telinga jak. Huhu...

Lepas bbrp hari pakai tu dah ada org puji. *kembang vontot ku* Eh! bukan maksud jerawat dgn bekas2 dia tu hilang terus.. ni bukan magic la. but muka nampak glowing ckit. dulu kan kelam jak. Byk kulit mati la tu walaupun hari2 sental dgn dempo watever tu. Alhamdulillah... berkat usaha sy menabur duit d salon tersebut yg xmau bagi diskaun walaupun sy beli 2 botol sekaligus, muka beransur ok. Damn la itu salon. Kurang ckit pun xmo. Tp aku cuma tau salon tu jak utk dptkan supply. Bila aku tny mana lagik ada jual, haram ahmoi tu ckp xtau. Huh. Kedai tu d Ara Damansara so kdg2 ku terputus bekalan jgk.

Ni muka aku skrg. Siri jajahan gmbar dewi.

Ini time kerja. Xda mekap langsung. Gambar ni mmg aku edit. Tp x edit bg licin la. Just bagi mcm cantik ckit ada glow2 gitu. Lagipun skrg aku xda photoshop. Xpuas hati jgk?? mau jgk carik jerawat aku??


Ni hah! Version xda edit kecuali bg kecik n sharpen biar jelas hitam berlengas tgn aku. Hahaha...


Ni gambar lama ckit. Last year. Bgn sahur. Xda mekap. Muka xtau la cuci kah tidak ni.


Oh ya, nama benda tu NU_SOFT.



Panjang gila la!! Agak2 kamu, kalau aku bgtau nusoft diorg bayar aku kah?? Miskin ni.



L.O.V.E

11 comments:

QueenWizza said...

pergh.. kak dewi. siyes mmg tgk berkesan ngn akak kn..

skang dah licin muka.
tp kat mane jual nu soft tu??
huhu. utk jerawat saje ke?
utk parut2 sikit?

skang dah cun kak dewi :)

hehe

Maharani said...

makasey.......

hahaha.. best kan posting ni. bole puji2 dan kena puji dan mintak puji. ;p

nu_soft tu kakak beli d ara damansara. tmpt lain xtau. haha.. bole order online tp smlm check website dia under maintenance la pulak. tp odet website mahal. USD29. beli kedai rm68 jak.

Cik Emi said...

wahhhhhh

padan lah kulit mu licinnnn

melin melinda said...

dewi,

baper lama br boleh hilang semua jerawat itew....

aku teringin.............

melin melinda said...

dewi,

baper lama br boleh hilang semua jerawat itew....

aku teringin.............

Maharani said...

cikemi: makasey. takde la licin (chewaaah) tp tak la hazab mcm dulu. kekeke... dulu mmg teruk giler la.

Maharani said...

sis melin: tom nyer jerawat hilang brp lama? hmmm.. pakai sebotol tu mmg dah kurang la. ketara dah kekurang nya. lesap terus lupa la pulak brp lama. dlm 4-5 botol kot. salon tu d kondo dpn nzx jer. d'aman crimson

Maharani said...

sis melin: maksud tom lesap sekali dgn parut2 yer..

Maharani said...

sis melin: maksud tom lesap sekali dgn parut2 yer..

melin melinda said...

klu itu mcm just pi kat area nzx je lh
nti ku kejar salon itew
apa nama salon itew?

akn ku cuba pakai utk hapuskan parut jerawat yg degil iniiiiiiiiiiiiii

Maharani said...

salon tu nama apa tah. hahaha.. tak ingat. happy kot. tny jer kat pak guard kondo tu. ada satu jer salon kat sana.