Tuesday, January 19, 2010

Ruangan serba tahu.




Ke hapadan puan serbatahu,

Saya adalah wanita yg baru sahaja melangkah ke alam rumah tangga. Xda la baru sgt pun puan, adalah dlm 5bulan mcm tu. Sebelum ni saya belum pernah berumah tangga cuma menumpang d tangga rumah org jer sbb mau mengumpat. Tp itu dulu la, sekarang ni duduk aparment mana ada org melepak d tangga lagik. Takut terserempak dgn org beromen katanya. Eh! tp itu bukan masalah saya sekarang. masalah saya bole dbaca d perenggan seterusnya.

Macam ni puan, sebelum kawen saya ni xpernah ambil kisah hal2 masak memasak ni. Mak saya pun xpernah suruh saya masak. Tp jgn salahkan mak saya ya, dia cuma sayang sgt dgn anak perempuan nya yg satu ini. Kejap ya puan, air mata saya terjatuh pulak. Malu nya! sbb skrg ni d kopitiam.

Ok.. saya sudah ok. Soalan saya adalah berbunyi (sila baca dgn kuat utk efek bunyi):

Berapa lama kah makanan yang sudah d masak bole dsimpan di dalam peti ais sebelum is bertukar menjadi basi?? Contoh mknn nya adalah seperti berikut:

1) Nasi yang sudah masak. Konon2 mau buat nasik goreng utk breakfast tp kadang2 bgn lambat so tiada la makan. Bole kah kalau sy simpan utk sehari lagik?? Atau tambah lagik sehari?? mana la tau bgn lambat secara berturut turut. Baru kawen la katakan.

2) Cili giling. Saya tau diorg ada cop expiry date d situ. Tapi kalau sehari saya cuma cedok sikit2 jak utk masak, so yg belen2 tu berapa lama bole tahan?

3) Mcm mn dgn ayam fresh dari pasar? Ketam? Udang? Bole kah dsimpan sampai sebulan?



hmmm..... rasanya itu sahaja kot yg saya mushkil skrg ni. kalau ada lagik nnt saya layang kan warkah kepada puan lagi yer. Thanks sbb membaca surat ni.




Virgin housewife (saya xvirgin dah, tp dalam hal masak2 ni la yg masih virgin),

10 comments:

Cik Emi said...

heheh lawak lah tom...


tom discard ja semua yg sudah berbau satu macam!

Maharani said...

ayam kat freezer tu tak de bau pun. takut la nnt c addy tu sakit perut pulak. terutama skali part nasik lebih tu. skrg berani simpan sehari jer. lepas tu buang.

Daddy + Mummy said...

hahahahaha..mati la jugak aku membaca post mu ni kali..lucu gila..hahahaha..bila ko mo dtg jumpa aku ni??ahad ni aku balek kk suda..huhu

Maharani said...

mummy zahin: adui bah.... baru skrg ko mo kastau aku!! kalau malam2 lepak bole kah tu? minum2 kopi kah. cheh! nnt kita roger2 ya

comey_lote said...

tom, sebenarnya hal2 cepat basi/busuk ni ada kena mengena dgn beberapa faktor:

1.peti sejuk
peti sejuk yg canggih gila nk mati dan mahal pun gila nak mati jugak tu, insyaAllah boleh simpan barang lebih lama

2.dari mana kita beli barang
selalunya kalau dari pasar basah/pasar tani/pasar minggu barang cepat busuk, sbb tak guna byk pengawet (ke apa ha yg sembur2 tu kasi segar tu) sbb mostly direct dr kebun, sbb tu harga pun lebih murah. kalau beli kat supermarket rasanya jusco la yg paling tahan lama, sbb tu dia paling mahal berbanding giant/carrefour

3.Cara penyimpanan
simpan dlm peti ais pn ada byk cara..
ada yg basuh dan potong dulu sayur2 sblm simpan. ada yg terus masuk je dlm peti ais tuh..kalau ayam/udang/brg basah elok basuh dan potong siap2 sblm simpan sbb akan tahan lebih lama.
lagi cara penyimpanan adalah dgn meletakkan sayuran dlm tupperware atau tipuware..hehehe..tupperware kan ada yg khas utk simpan sayur dlm peti tuhh...

p/s:nasi tu kalau simpan dlm freezer pun takpe, time nk makan ambil dan panaskan je dlm microwave.kalau nak simpan nasi goreng yg dah siap pun boleh!berbulan2 tahannya insyaAllah

tuh dia panjang berjela...blog sendiri tak update, dok sibuk komen kat blog orang je..hahahahahha

Maharani said...

wah! ini suda hebat. petua amat jelas dan terang. thanks sis comey lote. sgt2 bguna la utk wanita yg virgin mcm sy!

1) icebox tom tak canggih gila khinzir. mahal apatah lagi. tapi sejuk ooo... bole feeling2 winter tp xda salji la.

2) tom beli mostly kat kedai runcit bawah opis jer. Paling habis hebat pun kat tesco sbb convenient dekat rumah n parking free wooo.

3) tom jenis beli terus sumbat jer dlm peti ais. hahaha... nak masak baru la kelam kelibut nak potong n basuh segala.

thanks sis comey! bole la tom simpan nasi2 lebih tu. sedih gila bila tpaksa buang tu tp takut kalau goreng jugk nnt ada org sakit perut. kesian hasil peluh petani.

nona said...

sis tom..saya ingin tahu..adekah sis masih mahu menjual long cardigan tersebut?hehe

Maharani said...

ya ampung!! bole sms ke no yg ini tak add nona. ari ni tom post kan eh. phone tom dah ilang lang lang lang.... 0174372188

QueenWizza said...

nasi tu x letak kt peti ais pun takpe. hehe tp kalo lebih sehari basi la.. jrg nasi org simpan smpai 2-3 ari ,hehe

Maharani said...

wah! terima kasey puan wizza. sudah jd pro housewife nampak. kalau simpan dlm ice box pun tahan sehari kah? tp xda bau pun. tp takut sakit perut so buang la.