Friday, January 8, 2010

Isu pengunaan nama "Allah" - my humble opinion



Assalamualaikum dan selamat petang semua......


ewah!! OK... i might not b or definitely not a good person to comment on this issue. Tapi ini adalah personal komen aku ok. Suka ati ko la mau setuju atau tidak dgn aku.

Actually penggunaan nama Allah suda biasa di Sabah. Bukan dalam magazine christian jak but also in their AL-KITAB a.k.a bible yg diterjemah dlm bahasa melayu or more to Indonesian language. Mana aku tau??? Aku tau la! Ok. My ex-roommate in UMS was a christian. So dats how i know. Stephanie la nama dia. Dia ni religious jugak la. Never miss her sunday prayer. And berdoa everynite b4 sleep. Mcm kita yg muslim ni la.

As a Sabahan, looooong b4 before the PM punya idea for 1Malaysia, kami already had 1Sabah. Sekarang ada shopping complex 1Borneo pulak...wehooo. Ok serius. This is not an issue pun d Sabah or Sarawak jugak kot. Sabahan xda masalah pun sharing room with sapa2 saja regardless of agama and bangsa. Because we do respect for each other belief and faith. For example, no pork allowed and...... kalau bole jgn bakar colok dlm bilik boleh? Haha..

OK back on the topic sebelum mengarut sampai Kinarut (ini lawak ok. Kinarut is a small town in Sabah). I dont see any problem diorg guna nama yg sama. Eh! aku salah kah ni?? Suka ati aku la. Ini kan pendapat aku. We believe in same God. Our differences are only the beliefs and practices. If they believe in Allah (as they call for the tuhan bapa not Jesus ok), what is ur problem?? Biar la. N normally yg aku tgk suka provoke pasal agama yg mempersoalkan agama n kepercayaan org ni are mostly started by us, muslim. Ya... agama kita saja yg benar tp tak payah la bertekak tekak segala. Ko jaga ibadat ko cukup la. Yang sampai mau bakar rumah ibadat org ni pasal apa pulak?? Urghhh.... So called 1Malaysia.

Menyampah btul aku tgk org join kelab menyokong n membantah d facebook tu. Wake up!!! Dunia luar sedang ketawa melihat kita!!!

I rest my case..... hehehe...


Oh! ya.... my dearest roommate stephanie is now known as NurShafinie dan dia xpernah cuba bg aku minum holly water pun. In fact kadang2 time solat dia yg igtkan aku.


pencinta keamanan.

3 comments:

i L a said...

Exactly!!!.. Sokong 100%.. Jaga ibadat sendiri cukuplah.. sibuk ja mau membakar rumah ibadat orang..

MRS M I R Z A said...

yup.. u r right..
d sabah.. kita mmg suda lama share perkataan tu dgn org kristian..
tiada masalah pon..
cz msg2 respect each other..
kenapa mau besar2kn hal ni..
aku pon baca bible drg dlu time d hostel..
mmg ada perkataan Allah tu..
hai.. ors muslim d smnjung ja ni
yg suka besar2kn hal cmni..
itu la yg aku suka ngn sabah..
ehm.. rinduu nya mau balik.....

MummyIrish said...

wow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i really love ur opinion............ we as a sabahan jgn jadi mcm org semenanjung k....