Wednesday, September 2, 2009

Cerita gelang

Ok...........

Ini cerita 2minggu lepas. Blah la cerita benda basi. hahahaha... Selain dari memikirkan mau masak apa utk mknn sahur laki ku, (sbb aku xpandai masak. balik2 masak ketam, kerang, tempe n tom yam jak) ini la satu2 nya benda yg mampu ku pikirkan utk dblog. Maka, read it or leave it! ;p

Seperti biasa pada setiap hari jumaat, seorg isteri solehah akan menaiki bus selama 4-5jam utk menemui suami tercinta. Kalau zaman berkasih sayang, Penang-KL drasakan macam Penang island-Seberang Perai tp sejak kawen ni KL-Penang mcm KL-Tawau naik Air asia seja.

Jauuuhhhhhhh!!
Penaaaaaattttt!!
Xlaratttttt!!
(xsabar mau pindah ni)


So lepas naik bus berhantu (ada 4 ORG penumpang seja. Lain2 hantu mengkali). Aku sampai KL jam 1.30am. Ya pagi2 buta ya anak2... Dgn xsabar nya aku pun turun dari bas sambil melambai2 dgn c Addy. Gembira kan jumpa laki. Time aku lambai2 tu aku pun mau la tgk mcm mn rupa tgn kanan ku yg melambai sambil memakai gelang emas pemberian mentua tu. Misti lambaian menjadi lebih ayu tp penuh confident kan. (I pakai bukan utk menunjuk nunjuk tp utk keyakinan *^&%^$%^. Blah la ko iklan Habib.)

Lepas tgk tangan, aku tgk Addy. Mata ku jd besar. Sebesar besar alam. Mulut pun serta merta jd besar. Tiada ucapan salam atau pun kucupan mesra buat suami yg dicintai. Hanya la jeritan

Gelang!!! Bus tu!!! Tahan bus tu!!!!

Sambil melihat bus yg dnaiki berlalu pergi. dezuuuuuummmmmmmmmm...........

Ya. gelang xda d tangan lagik. Patut la lambaian td ada sedikit longlai. Xda rasa riak dan menunjuk nunjuk. Addy tenangkan aku sambil ckp

Xpa. Sudah xda rezeki kan. Letak beg dlm kereta dulu then kita tgk cara lain.

Apa???? xda rezeki??? Weiiii! mak mentua aku a.k.a mak ko yg bagi tu!!! (ckp dlm hati jak)

Sementara Addy simpan beg dlm kereta, aku berjalan la mcm apa tah melilau carik bus yg aku naik tadi. Carik sampai dekat Petaling Street. Tp hampeh! Then call Addy.

I'm looking for the bus d belakang ni (blakang means menuju ke jalan pudu-bukit bintang)

Aku berlari lari anak p sana. Tnpa memperdulikan org yg sibuk2 mempheewit mcm xda kerja lain tu. Kot2 la mata Addy kero xcam bus tu. Cheh! mata aku jak btul time ni. Tp xjumpa jugak. Grrrrrrr... Penat wei!

Dlm kepala otak aku time tu berpusing pusing
mcm mn mo jawab mak time raya nnt.

kalau guna gaji next month beli gelang ok tak? tp xmkn la aku sebulan.

Kalau mintak Addy top up duit buat beli gelang dia nak tak? Kena goda dia mlm ni kaw2 ni.

Kalau ckp gelang tertinggal d KL bole tak? Heh! ini menipu.

Mudah2an gelang tu sebenarnya terjatuh dlm bilik aku bukan dlm bus tp aku tgk gelang tu tadi time berbual bual dgn penunggu bus yg lain.

*&*^%^ Serabut!!!!

Dpt idea sedikit bernas. Tny pakcik bus, mana bus2 yg p penang ni biasa parking. Pakcik tu ckp diorg selalu lepak depan sekolah cina dekat stadium merdeka. Got it!! Cepat!!! Lari mcm peserta amazing race. kerjasama dlm team itu penting. Jgn gaduh2. Ewah!! lebih2..... Pdhal time tu Addy sudah diam. Aku tau dia marah. Takut!!!


Amik kereta, carik stadium merdeka then

YEAH!!! itu bus tu!!

tp betul kah jatuh d bus? mcm mn kalau jatuh d stesen bus?

knock! knock! knock!!!

Syukur uncle driver tu xmengamok tp mempersilakan kami naik n carik barang yg tertinggal tu. Gosh! i forget where i duduk b4!

But i do remember my 1st seat. (maklumla bus xda org so suka ati aku la pindah2 seat)
Addy tunduk tgk bwah seat.

ALHAMDULILLAH!

gelang tu d jumpai jugak. terus simpan dlm wallet. sampai rumah terus simpan dlm bekas asal yg mak bagi. Lepas tu xpakai2 lagik sampai skrg. Termasuk cincin kawen. Just pakai cincin tunang jak.

Fuh! nasib baik ko. kalau tidak masak aku ganti nnt. Sbb time mak beli harga emas mahal ooo... RM125/gram. Ni telinga bionic aku terdengar mak bbual dgn bapak la. Sbenarnya bagi gelang ni adat dlm perkahwinan melayu srawak. Patut dbagi time pengantin masuk dewan tp mak i kan low profile so dia bagi d rumah jak.

panjang kan...... hahaha... sekali skala ada idea. kasi chance



L.O.V.E,

8 comments:

Marina Monroe said...

So lucky dapat balik gelang tuh kan! Kalau rezeki ada tak kemana, emm...nasib ikhtiar tuh tidak hampa.

Daddy + Mummy said...

camna la bule tertanggal.. hehe.. tp aku pun penah alami kes yg sama.. gelang mertuaku kasi (mertua yg di tawau a.k.a mamak tiri si abu) pernah tercabut woOoo..ko tau la emas sabah.. emas 999 jenis lembut punya.. dpt aku ni plak peragas.. so senang la tanggal.. hehehe.. tp sampai skang aku pakai sbb aku ganti cangkuknya ngan emas 916 (karrass sket) tp ada la jgk beberapa kali putus, balek2 aku sambung.. hahaha..

Ella said...

Tom, sib baik jumpa balik. Mmg rezeki Tom lah. I pun hr tu silap haribulan hilang semua brg kemas. fobia betul.

Jaga baik2 ye sis, especially brg2 pemberian org tersayang ni. Especially brg2 kawin, tunang, keluarga bagi.
Ni peringatan tuk i sendiri..

Maharani said...

auntie marina: sgt bernasib baik la dpt balik. mula dah start pikir bukan2 time tu. kot2 la itu petanda mak mentua xsayang ker. hahaha... takur sampai sewel.

Maharani said...

mummy: mmg lembik la cangkuk dia tu. xperasan pun bila tanggal. mmg ketakutan bah. smpai skrg ni dlm laci seja dia. emas tawau kan paling best. balik2 terputus. gelang tgn ku time kecik pun brp kali hilang. last2 xda dbelikan suda. hahaha. tu yg gumbira dpt gelang emas tu.

Maharani said...

sis ella: thanks sis ella. mmg lepas ni phobia la. tak dpt la nak tayang sana sini lagik lepas ni. hahaha.

Gorjes Ke?? said...

Ohh Tom, peach penah sekali cincin tunang jatuh dlm mesin shredder! Dahla kertas2 tu dah dicarik2 into million pieces dlm plastik sampah itam tu! Cam orang gila aku carik sambil kuarkan kertas2 tu, sampai bersepah lantai opis. Rupanya2 ia duduk bawahhh sekali. Terus fobia nak pakai

m@ said...

fuhh....berderau ma bacenya..
kagum tul gigih tom crik balik..sib jumpe..tu lah pemberian ikhlas:)
brg2 gtu kn sentimental value..sedih + kelam kabut kalau ilang..
pasni sesame beringat.;)