Wednesday, February 18, 2009

SK Bandar 1 Tawau

Mari aku cerita sekolah rendah ku pulak la.

Aku didaftarkan ke sekolah rendah srk bandar tawau. Sekolah yg xberapa famous sbb student xberapa cun, xberapa hip, xberapa terror. Xkesah la. Asalkan aku sekolah. Otak ku tidak dpengaruhi oleh faktor2 tersebut.

Aku d tempat kan d kelas 1L. Hahaha... Ya kelas 'L'. Cuba kira dgn tgn kamu, kelas ke berapa kah aku? Kira lah! igt senang jak kan tunggu aku kasi jawapan. Kelas ke-12 a.k.a kelas paling uncit (last). Bukan sbb aku budus ok sbb xtau la. Lambat mendaftar mungkin. Lagipun darjah 1 blum tgk la potential student kan.

Darjah 4 aku kelas 4F. Apa class naik stakat F saja?!! Kalau naik, naik la A kan3?!! Ini bukan berdasarkan kepintaran. Tp sekolah kami berpecah kepada 2. Iaitu kelas yg dulunya A-F jd srk bandar tawau 2 dan kelas G-L jd SK Bandar Tawau 1. So otomatik la dnaik tarafkan aku jd F.

Darjah 6 baru start ada pemilihan budak2 champion utk kelas A sbb project khas utk UPSR. Aku?? of course budak kelas project khas. Tp sengsara ooo kelas project khas ni. Aku sekolah sidang petang tp pagi2 misti pigi sekolah tuk kelas tambahan. Betul2 meragut zaman kanak2 ku. Ewah!!! Bukan jd pandai pun atau dpt soalan bocor pun. Byk kerja sekolah adalah.


Kenangan2 sekolah rendah:

1.
Dpt susu sekolah dgn byk nya oooooo... ckp saja mau perisa apa? Eh! ada 3 perisa saja. Coklat, stoberi dan vanilla. Best kan zaman tu. Dpt susu free. dalam kotak ok bukan dlm plastik hitam mcm ada laaaa d sekolah lain tu. Tp aku suka stoberi jak. Vanilla xsedap. Aku bg dgn jiran2 jak. Tp kalau dpt susu vanilla tu aku berebut jgk. Best kan perasaan jd tamak. Susu coklat pun aku xsuka sbb aku mmg xbole tahan coklat. Pahit itu buat aku sakit perut dan berak2. So akan merasuah sesiapa saja untuk kepentingan sendiri dgn susu coklat. Kecik2 suda pndai rasuah kan! huahuahua..

2.
Dpt baju sekolah, kasut sekolah, buku tulis, pen dan pencil percuma yg bertulis "Sabah Goverment". Best oooo... Semua free time tu kan. Tp kasut sekolah dan baju sekolah tu aku xpakai. Kasut tu bertali, aku dr kecik sampai besar mmg xpandai ikat tali kasut. Dan gaun sekolah tu xkembang so xbole budget princess. Xmo pakai. Tp kalau xsilap darjah 4 xdpt lagik. Sbb duit gomen kita start mengalir ke............ malas komen isu politik ni. Semua kena beli sendiri.

3.
Aku mmg dr kecik anti sosiol ckit. Malas berkawan. kah org malas kawan dgn aku sbb aku xpandai main lompat getah, xpndai main apa2pun tp aku bijak, aku ada getah warna warni. Mau main?? kena kawan aku dulu!! Darjah 6 best ckit. Byk kawan. Main pedang2 ala2 drama pendekar d tv. Ewah!!! Darjah 6 la time paling best.

4.
Pernah mengupah budak dgn bekal dr rumah supya budak tu ikatkan tali kasut sabah goverment ku. Lepas tu tbuka lagik. Chessssss!! Besok2 xmau pakai lagik!

5.
Time darjah 3 suda samseng. Bergaduh dgn budak darjah 5. Ceritanya bgini;
Aku berehat d padang sekolah sendiri. Kan aku suda ckp xda kawan. So senior ni dtg la dgn samseng nya

'Eh. apa nama budak bla bla bla bla bla tu?'
'XXXX. Napa??'

'Budak tu jalan kemarin time keluar sekolah. Pencil aku d beg hilang. So aku rasa dia yg ambil' (skema pulak ayat ni bah)
'ooooo... tu nah dia. pigi la tny sendiri'

Senior tu mengepow XXXX rm0.20 utk pencil nya. Biarla kaya jugak c XXXX tu.

Besok nya senior tu dtg lagik. Lusa dtg lagik. Ini xbole jadi!! Sebagai polis angkasa gaban aku harus la membanteras kegiatan ini. Aku warning senior tu seraya mengajar beliau simple math

'kalau satu hari rm0.20, 3hari suda rm0.60!!! Berapa byk pencil ko yg ilang ni??!! Aku xpuas hati. Jgn mengada ngada'

Sedikit pergaduhan d situ. Pdhal aku pun takut jgk. Tp pura2 mcm samseng. baru best samseng lawan samseng. C XXXX ni siap nangis2 suruh aku jgn bgaduh. Hek eleeee... rilek la.

Besok nya aku dpanggil cikgu besar. Mati la... aku xpernah buat rekod jenayah ni. Lencana sekolah pun xpernah xpakai. Aduhaiiii.. Sekali kena bagi sijil penghargaan sbb berani membanteras jenayah. Ewah2!!!

6.
Aku sampai sekolah setiap hari bberapa minit sblm bunyi loceng. Sbb tu aku jarang join budak2 bermain. Kadang2 terbabas bbrp minit lepas loceng berbunyi.

7.
Aku naik bus sekolah tp aku xsuka pegi sekolah naik bas sbb sekolah sidang petang tp makcik bas ambil jam 10.00am. Apa aku mau buat d sekolah tu?!! Bagus tgk rancangan tv pendidikan d tv2. Tpaksa la bapak ku antar pigi sekolah ari2.

8.
Aku xda jawatan langsung selama d sekolah. Kesian kan. So x pemes. Time darjah 4 dpt jd librarian tp mcm xbest sbb kalau sekolah sidang pagi, kena dtg petang2 jaga library. pahal?!! Aku mau tgk tv pendidikan d tv 2! Cuma bertahan sehari saja jd librarian.
9.
Pernah d denda, jalan itik serata sekolah. Turun naik bangunan. Tinggi okay!! Kau igt kah tu yus?? Punya la bah Cikgu Mangawani tu jeles dgn kelas kita sbb membolot semua hadiah dlm apa jua pertandingan yg di jalan kan, dr bidang akademik sampai la sukan2 termasuk acara bukan2. Alasan kena denda, kita bising!! Padahal kita sudah la isolated dr kelas2 lain d hujung padang. Bionic jugak telinga dia tu.

10.
Last la bah ni kan, kalau kamu terbaca cerita tadika ku, ada seorg budak yg bernama hasnidah hamid yg ku patahkan tgn nya time police & thief lepas tu jgk dia pindah sekolah dan tidak dtemui lagik. Time darjah 4, muka makcik nya yg pernah marah aku time tadika muncul lagik. Tiba2 aku sasau ketakutan. Trauma ok!! Sekali hasnidah tu jd budak baru d sekolah ku. Dia la sahabat baik pertama ku d sekolah rendah. Kami suka beli buku rujukan mcm cikgu, buku soalan mcm cikgu pokoknya apa2 yg cikgu ada, misti la kami ada. termasuk kamus2 sekali . Parent ku tidak kedekut bab buku2 ni. Beli saja sbb aku mmg xpegi tution. Malas eh. Mok tgk TV pendidikan. Bole dpt nombor satu sbb dpt soalan bocor dr buku!! Yeahhha!!! opppsss.. terbocor rahsia kepintaranku.

11.
Tambah lagik satu. Time darjah 6, aku eh kami semua suka dgn cikgu math kami yg amat baik hati. Dia apa ya... ko igt kah Yus?? Paling best kalau kelas math sblm rehat sbb dia mmg akan suruh student yg sudah siap math pegi belikan mknn utk dia d kantin. harus la aku siap dulu kan!! Pdahal aku xtau apa aku jawab. Sbb tu la mungkin aku budus math. Peduli hapa!! Yg penting xperlu berebut dgn student lain. Mknn kegemaran, meehun sup rm0.50 dan soya bean. Makan pulak bawah pokok. heaven!! kalau daun jatuh masuk dlm sup semua buat2 xnampak lepas tu buang daun tu dan sambung sruuuuuuupppppp sruuuppppppp.... xmakan mee dlm plastik, lilit2 then gigit tepi sbb xsuka mee!

12.
Eh! ada lagik. Xpernah ikut aktiviti sukan!! Hoyeeeee... Tp setiap tahun aku dtg time hari sukan sbb aku ada acara menari pom2! Yeahhha.. katakan saja lagu apa!!! Dan pasti mintak beli kasut baru utk acara itu. Mcm la dpt piala. Perangai mengalahkan budak2 yg ikut sukan . Kalau upacara penyampaian hadiah hujung tahun tu pasti request sepersalinan baru. Parent ku org kampung, so bg diorg ini adalah big deal. So harus la draikan dgn barangan baru. Bangga kan!!

13.
Tidak ada bf sbb xcantek. Rambut kembang mcm sarang tebuan. Sila bygkan! Yus, jgn bg tepek gambar kelas kita ya. Aku malu!

5 comments:

Daddy + Mummy said...

wahaha!pd aku pun mmg darjah 6 yg paleng best! Mmg aku igt 2 kita ddenda bjalan mcm itik..kunun kelas kita bising..anduk..dihujung2 bah kelas kita..tpencil..bule jgk cikgu ahmad wani 2 dgr..dia tu tekanan bah dgn kelas kita..paleng glemer kan..haha..weh!nda kawen2 dia tu tau..hehe..

Cikgu math?aku igt2 lupa..dia btudung labuh ka?yg aku igt cuma cikgu hasnah sm teacher francisca..hehe..

Weh..aku ada tu gbr kita skelas..tp d s.alam aku simpan..mau aku tempek d blog ku ka?mmg mcm indak2 jak gbr kita semua..haha..

rahma said...

hi... sy pun sklh sn jgk duuuuuluuuu... tp sy rasa sy senior ko... sbb sy msk sana tahun 80-an... upsr tahun 1990... eeee... tua plk sdh kan!! heheheee... ya, memang tu sklh nda glemer tu...

LaQueen said...

hahaha.. kami pun anak 80-an gitu. register 1988, upsr 1993. Lebih kurang seja kan. ada kah maksudnya kita pun suda tua ni yus?? blum ready!!!

walaupun sekolah tu enda pemes bah kan, tp turun temurun anak buah ku sekolah cni jgk.

LaQueen said...

mummy: ya la best la darjah 6 mu. kasi naik bendera sama2, jaga budak2 kecik sama2. ewah2!! glamer gitu pasangan tersebut.

cikgu apa ya nama cik math tu. M bah namanya. Cikgu mardiah, mardiana, arghhhh... dak kenal. xpa abaikan. yg penting ko pandai math kan. wakil skolah gitu.

xpayah ko tampal gambar ku berambut marilyn monroe time basah tp kalau kering mcm om tu.

myra sabah said...

. haii smua ?
niy laa ckola t`akhir sye kat sabah ..
skarang sy menetap d kuala lumpur .

kpda pnlong kanan en pn marsadiah awang . ckgu azwan .gru disiplin ckgu sabir .


kpda ckgu2 yg msih ingat kat sy nazatul amira binti jasni plajar 2006 darjah 5 kelas teratai .