Wednesday, January 25, 2012

Hanoi Part 1 - Pre Hanoi. The Dugaanss...

Hollla.....

For the 92 followers, i love u! Eh! tiba-tiba.....

Hari ni kita cerita holiday to Hanoi ya. For those on my FB friendlist, adalah sneak peak konon thru photos uploaded by Addy. Itu pun beberapa keping saja sebab laptop Addy dah arwah. So now he have to borrow mine. Aku pulak kedekut, boleh pinjam laptop time aku tidur saja. hahaha... Itu semua kerja Aidan ya! Nasib baik bukan laptop aku, kalau laptop aku, memang aku tinggal budak tu d masjid.

Our trip was another bidan terjun punya trip. Kelass kau maria! Terjun2 timbul di Hanoi. Diam kau!!  Tahun ni we had no idea harus bercuti ke mana kah kita. Kalau ikutkan hati harus la ke negara owreng puhtey...Tapi kalau ikut hati, mati beb! Budget takde. Terus terang gitu!

Check in KLIA nappy change room sebab ada budak berak. Kesian tengok budak tepi aku tu. Seluar tarak tapi mummy sibuk posing jugak. hahaha..

 Trip ni jugak adalah trip terpaling banyak cabarannya. Bukan, aku bukan join amazing race. Pandai2 jer kau. We left home for KLIA at 4.30am on the 28/12/2011. Simpan kereta d Subang then naik bas. Ya! aku memang naik bas setiap kali p airport. Aidan tu pun gigih jugak la naik bus. Besar nanti jadi komando!  Our flight is at 9am++. We try to check in pakai kiosk katanya. Oh! Guna kiosk is so easy. But sadly our ticket tidak terprint pula. *^%$^%$#$ kau kiosk! So we went to counter pulak. Terprint la Aidan & aku punya tiket. Addy?????!!! Ya! itu cabaran pertama tuan2 dan puan2. Perenggan lain la.

Muka tak siap. Aidan gerak2, padan la muka gambar blur.


The problem is Addy's passport expired on 15 June 2012 so it is less than 6months validity. Less 13hari jer pun. Merayu rayu buat muka kesian. Sekali dengan Aidan pun kena jugak buat muka kesian jugak. Orang tu cakap, dia boleh jer release but you might have problem in Hanoi airport. Worst case, they deny your entry at the airport so you have to return naik the same flight. Glup! seram la pulak. So dengan muka sedih Addy said

"U pegi dengan Aidan jer la".

Hehe.... I no hal punya.

"eh! kalau u tak pegi means semua tak pegi la". Eh! aku kah itu?!

Sedih tak boleh blah okay tengok muka Addy time tu.

"Call your friend yang tinggal somewhere here to send us to immigration Putrajaya. Its open on Saturday. Well... at least we try."



So Ewok (kawan Addy), fetch us and sesat-barat-last2-jumpa-jugak the imigresen. Manyak nya orang! Its already 12pm but Addy's number belum kena panggil lagi. Dup dap dup dap. Bila kena panggil its almost 1pm already. Maka keluarla pengumuman

"Kami dah nak tutup yer. Sila datang ambil Selasa sebab Isnin cuti Maal Hijrah. Wehooo....." 
(Wehoo tu aku yang tambah).

Out we go... then Addy tiba2 berlari masuk semula.

"Errr.... saya nak terbang ni. Ni ha tiket. Boleh tak nak siap hari ni jugak" 
sambil muka sehabis kesian la.

"OKAY LAH!" - kata adik manis imigresen

Time ni tiba2 ribut petir, gerhana, banjir kilat la seisi imigresen tu

"kami pun urgent jugak!"

"Sy nak p Singapore ni tapi errr...tiket tak print. Nak tengok dalam handphone saya tak?"

"Saya tak kira.... nak hari ni jugak."

"Saya dah bayar, dalam piagam, lepas bayar boleh siap sejam"


Cut it short la ya... "Siapa yang ada bawak tiket tadi tu?".... hehehe.. passport siap!


Babai uol! Sila mengamok dengan penuh tatasusila ya. .

Return to KLIA untuk urusan tukar time segala. Flight kita kan suda terbang. So urus sana urus sini, kami d minta datang besok but standby la instead of confirm and flight esok penuh. Nice!- baca dengan sarcastic ya. The end of day one. hahaha.. Penat kan baca? Belum terbang pun lagi.

Check in lagi.


lalalala....
 Next day, standby la kita. O'ooo.. another problem. Nama bapak Addy on the ticket & passport lain. Instead of Bujang, tulis RTK la pulak. Bapak sapa pulak tu!!? Malas dah orang kaunter tu layan so dia release jer tapi pandai2 la ko kat sana nanti. Wehooo..... we got seat but separated. Then steward tolong pindahkan mamat vietnam yang duduk sebelah aku tu dengan Addy. Hoyehhhh! Finally.

i am ready to go mummy!

Eh! sambung lain kali ya. Love u!

sorry gambar muka petak2 sebab guna hp chap kambing gurun saja. Cameraman kan lagi bad mood. Sila bersabar ya. Lepas ni gambar cun!

psst: Pada yang keluar awal pegi airport tu tak sempat mandikan baby, no worry, KLIA nappy change room ada singki BESAR punya with hot water dan hose sekali untuk untuk kau mandi kan baby. Sabun sediakan sendiri la! Sila2... buat macam rumah sendiri.


x.o.x.o